• 3

Recept za italijanski klasik iz vaše kuhinje: Jednom kada probate ovu lazanju, pravićete uvek

, Telegraf

Idealan recept za ljubitelje italijanske kuhinje

  • 3
Recept za lazanje

Foto: PrintScreen/Youtube/Milin Kuvar

Verujemo da u svojoj svesci za recepte imate bar jedan za lazanje, ali današnji recept će sigurno zaslužiti posebno mesto u njoj. Italijanska kuhinja mnogima je omiljeni izbor, ne samo zbog prefinjenog ukusa, već i zbog brzog načina pripreme.

Predstavljamo vam jednostavan recept, ako budete pratili svaki korak, biće u rerni za manje od pola sata.

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za lazanje (500 gr)
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 600 gr mlevenog mesa
  • 2 konzerve pelata ili 600 g paradajz pirea
  • malo origana ili bosiljka za sos od paradajza i za posipanje
  • 150 gr mocarele
  • 80 gr rendanog parmezana, po želji
  • 50 ml maslinovog ulja
  • soli i bibera po ukusu

Za bešamel sos:

  • 60 gr putera
  • 60 gr brašna
  • 4 čaše mleka
  • so i biber po ukusu 

Priprema:

U tiganj sipajte maslinovo ulje, a zatim dodajte na kockice isećen crni i beli luk i pržite ih na umerenoj temperaturi. Kada luk omekša, dodajte mleveno meso i dinstajte dok sva tečnost od mesa ne ispari. 

Kada je meso gotovo, dodajte pelat ili paradajz pire i začinite po ukusu. Ukoliko koristite paradajz pire, dolijte i čašu vode. Sos sa mesom dinstajte još nekoliko minuta, a potom sklonite sa vatre. 

Priprema bešamel sosa:

U manju šerpu stavite puter da se rastopi. U puter sipajte brašno i mešajte, kratko da se brašno malo uprži. Postepeno dodajte toplo mleko i mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Posolite i pobiberite po ukusu, kuvajte na tihoj vatri do željene gustine.

Dno posude premažite sa dve kašike maslinovog ulja i 2-3 kašike sosa sa mesom, pa sve rasporedite.

Poređajte kore tako da prekriju dno posude, pa stavite 3-4 kašike bešamel sosa i kutlaču paradajz sosa sa mesom, sve pospite parmezanom. Postupak ponovite još jednom i onda dodajte iseckanu mocarelu. Tako radite sve dok imate materijala. 

Lazanju pecite na 200 stepeni oko 40 minuta.

Ostavite da se ohladi 10-ak minuta nakon pečenja pa onda služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailo

    Moj recept za lazanje je bolji i lazanje, kvalitetne, se ne spremaju brzo, traže mnogo posla i vremena.

  • Ja

    Nelogican rapored redjanja.Zar nije uvek prvo besamel,kora,malo besamela...bolonjez....

  • Zorica DJ B

    Besamel sos je ustvari teska starinska zaprska i ubica organa za varenje a zeludca najvise. Ako zelite sebi zdravlje ne koristite ove teske zaprske,popularno besamel sos

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima