• 3

Najlakši recept za tri leće sa karamel prelivom: Sočan i lagan kolač za tople dane

, Telegraf

Slatkiš koji svi vole

  • 3
Tri leće, kolač, recept

Foto: PrintSreen/Youtube/Homemade Recipes / Kuzhina e Albës

O poreklu ovog kolača čiji naziv u prevodu znači "tri mleka" mnogi se i dalje raspravljaju, neki tvrde da potiče iz Južne Amerike, drugi iz Meksika, a spominju se i Albanija i Turska.

Ono oko čega se svi slažu jeste da mu je ukus božanstven.

Tri leće se u većini slučajeva pravi sa kondezovanim mleko koje je poprilično teško naći. Ovaj recept se od drugih razlikuje baš zbog toga, jer za njega nije potrebna ta vrsta mleka.

Sastojci:

  • 6 jaja 
  • 300 gr šećera 
  • 200 gr brašna 
  • 200 gr griza
  • prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • vaniln šećer

Preliv:

  • 1 l slatke pavlake 
  • 500 ml mleka
  • 150 grama mleka u prahu

Za karamel:

  • 100 gr šećera
  • 100 ml slatke pavlake
  • 80 g putera
  • malo soli

Priprema:

Razdvojite belanca od žumanca, pa belanca umitite čvrsto sa malo soli. Dodajte vanilin i običan šećer uz konstantno mešanje. Kada dobijete smesu čvrstu poput šlaga dodajte jedno po jedno žumance, prašak za pecivo, brašno i griz, pa sve zajedno umutite.

Pleh obložite pek papirom i smesu izručite u njega.

Pecite na 220 stepeni oko 30 minuta.

Kada je gotovo, testo izvrnite na čistu suvu krpu, pa ga izbockajte sa čačkalicom.

U veliku šerpu sipajte 300 ml mleka i njemu dodajte mleko u prahu i slatku pavlaku, pa sve dobro umitite.  Sipajte dobijenu tečnost u pleh i pažljivo vratite kolač preko. Čačkalicom ponovo izbockajte kolač, a onda 200 ml mleka prelijte preko kolača.

Kada površina kolača upije mleko, premažite ga karamel prelivom.

Zagrejte dublju šerpu na srednjoj temperaturi i dodajte šećer, pa mešajte dok se šećer ne rastopi. U drugoj šerpici zagrejte slatku pavlaku do ključanja, pa je sklonite sa strane. Kada se šećer otopi, sklonite šerpu sa vatre i ulijte zagrejanu slatku pavlaku u tankom mlazu, sve vreme muteći žicom. Onda dodajte puter i prstohvat soli, sve dobro izmešajte, pa prelijte preko kolača.

Tri leće ostavite na par sati u frižideru.

Isecite ga na velike kocke i uživajte.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima