• 3

Najlakši recept za tri leće sa karamel prelivom: Sočan i lagan kolač za tople dane

, Telegraf

Slatkiš koji svi vole

  • 3
Tri leće, kolač, recept

Foto: PrintSreen/Youtube/Homemade Recipes / Kuzhina e Albës

 

O poreklu ovog kolača čiji naziv u prevodu znači "tri mleka" mnogi se i dalje raspravljaju, neki tvrde da potiče iz Južne Amerike, drugi iz Meksika, a spominju se i Albanija i Turska.

Ono oko čega se svi slažu jeste da mu je ukus božanstven.

Tri leće se u većini slučajeva pravi sa kondezovanim mleko koje je poprilično teško naći. Ovaj recept se od drugih razlikuje baš zbog toga, jer za njega nije potrebna ta vrsta mleka.

 

Sastojci:

 

  • 6 jaja 
  •  

  • 300 gr šećera 
  •  

  • 200 gr brašna 
  •  

  • 200 gr griza
  •  

  • prašak za pecivo
  •  

  • prstohvat soli
  •  

  • vaniln šećer

 

Preliv:

 

  • 1 l slatke pavlake 
  •  

  • 500 ml mleka
  •  

  • 150 grama mleka u prahu

 

Za karamel:

 

  • 100 gr šećera
  •  

  • 100 ml slatke pavlake
  •  

  • 80 g putera
  •  

  • malo soli

 

Priprema:

Razdvojite belanca od žumanca, pa belanca umitite čvrsto sa malo soli. Dodajte vanilin i običan šećer uz konstantno mešanje. Kada dobijete smesu čvrstu poput šlaga dodajte jedno po jedno žumance, prašak za pecivo, brašno i griz, pa sve zajedno umutite.

Pleh obložite pek papirom i smesu izručite u njega.

Pecite na 220 stepeni oko 30 minuta.

Kada je gotovo, testo izvrnite na čistu suvu krpu, pa ga izbockajte sa čačkalicom.

U veliku šerpu sipajte 300 ml mleka i njemu dodajte mleko u prahu i slatku pavlaku, pa sve dobro umitite.  Sipajte dobijenu tečnost u pleh i pažljivo vratite kolač preko. Čačkalicom ponovo izbockajte kolač, a onda 200 ml mleka prelijte preko kolača.

Kada površina kolača upije mleko, premažite ga karamel prelivom.

Zagrejte dublju šerpu na srednjoj temperaturi i dodajte šećer, pa mešajte dok se šećer ne rastopi. U drugoj šerpici zagrejte slatku pavlaku do ključanja, pa je sklonite sa strane. Kada se šećer otopi, sklonite šerpu sa vatre i ulijte zagrejanu slatku pavlaku u tankom mlazu, sve vreme muteći žicom. Onda dodajte puter i prstohvat soli, sve dobro izmešajte, pa prelijte preko kolača.

Tri leće ostavite na par sati u frižideru.

Isecite ga na velike kocke i uživajte.

 

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima