• 2

Domaće slatko od trešanja je najlepši način da započnete dan: Recept iz starinskog kuvara naših baka

Kad jednom probate, uvek ćete ga praviti

  • 2
slatko od trešanja; foto Aleksandra Blažević/Telegraf.rs

slatko od trešanja; foto Aleksandra Blažević/Telegraf.rs

Kašičica slatkog, čaša hladne vode i čašica rakije “za cirkulaciju” - tako su naši stari započinjali dan. Slatko i vodu ponudićemo gostima za dobrodošlicu, da se osveže i povrate od putovanja - takva je bila praksa u neka stara, dobra vremena.

Tegle sa ovim tradicionalnim srpskim specijalitetom odavno su postale jedan od najdražih suvenira koje stranci, ali i gastarbajteri nose kad pođu iz Srbije.

Nažalost, zbog brzog ritma u kom živimo slatko od sočnog domaćeg voća - belih ili šarenih trešanja, jagoda, kupina, šljiva, smokava, višanja i borovnica, domaćice sve ređe spremaju.

Ako ste od onih koji žele da očuvaju kulinarsku tradiciju Srbije, pripremite slatko od trešanja po receptu koji datira iz polovine prošlog veka.

Sastojci:

  • 2 kg trešanja
  • 2 kg šećera
  • pola litra vode
  • 2 limuna (po želji)

Priprema:

Operite trešnje, pa ih očistite od koštica. U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer i trešnje, pa kuvajte na jakoj vatri dok ne provri.

Ukoliko želite da dodate limun, obavezno ga dobro operite, pa ga isecite na kolutove i spustite u šerpu u isto vreme kad i trešnje.

Smanjite jačinu ringle i kuvajte još otprilike sat vremena, dok ne počne da se zgušnjava.

Tokom kuvanja skidajte beličastu penu koja se pojavljuje na površini.

Kad je slatko skuvano, skinite šerpu sa ringle, obavezno je prekrijte mokrom pamučnom krpom i ostavite da se slatko ohladi, pa ga sipajte u tegle.

Držite na hladnom i mračnom mestu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    Без листића розетле је бљутаво

  • Korekcija

    Prvo ukuvati šećer pa dodati trešnje a limun 10tak minuta pred kraj i sipati toplo u tople tegle, okrenuti ih na poklopac, ušuškati i ostaviti tako dok se potpuno ne ohlade.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima