• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za jednostavan čokoladni rolat: Kremast i sočan, a lako ga prave i početnici u kuhinji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj kolač sa dva fila pravi je ugođaj za nepca

  • 0
Čokoladni rolat sa vanilom

Foto: Shutterstock

Jedan od recepata kojem se rado vraćamo kada nam se jede jednostavna i brza poslastica, jeste  čokoladni rolat. Priprema ovog rolata je jednostavna, a ukus je nezaboravan.

Najbolje kod ovog kolača je što može stajati više od tri dana, a uz čašu hladnog mleka biće prava poslastica za najmlađe.

Sastojci za koru:

 

  • 5 jaja
  •  

  • 2 kašike šećera
  •  

  • 1 kašika kakaa
  •  

  • 4 kašike brašna
  •  

  • 2 kašike ulja
  •  

 

Za fil:

 

  • 200 ml mleka
  •  

  • 2 kašike šećera
  •  

  • 2 kašike brašna
  •  

  • 1 jaje
  •  

  • dve kesice vanilinog šećera
  •  

  • 200 gr maslaca
  •  

  • 1 kašika šećera u prahu
  •  

  • 100 gr čokolade
  •  

 

Priprema biskvita:

 

U posudi umutite belanca sa šećerom, tako da budu čvrsta poput šlaga, pa dodajte brašno. Mleko zagrejte,  da bude mlako i pomešajte ga sa kakaom i dodajte ulje, pa sve sjedinite sa smesom od jaja i brašna.

Pleh u kojem ćete peći obložite pek papirom i sipajte dobijenu smesu.

Pecite u rerni na 180 stepeni, 20 minuta.

Suvu krpu prostrite na sto pa preko nje stavite pečenu koru. Pek kapir odstranite i uvijte koru u krpu. Ostavite da se potpuno ohladi.

Priprema fila:

 

U mleko stavite vanilin i običan šećer, mešajte dok se šećer ne rastopi. Odvojite malo mleka, pa u njemu umitite jaja i postepeno stavljate brašno.

Mleko sa šećerom stavite da se kuva, a kada mleko krene da vri, smanjite temperaturu i polako mu dodajte mleko sa brašnom.

Sve vreme mešajte kako se ne bi napravile grudvice. Zatim, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.

Maslac umitite sa šećerom u prahu i izmešajte sa skuvanim filom. Dobijenu smesu podelite na dva dela, a u jedan deo sipajte otopljenu čokoladu.

Koru izvadite iz krpe i raširite je, pa je prvo premažite svetlim filom, pa preko njega stavite čokoladni.

Koru ponovo uvijte u rolat i ostavite ga na 2 do 3 sata u frižeru.

Isecite i uživajte u svakom zalogaju.

Prijatno!

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti