• 3

Ukusne mazalice vraćaju u detinjstvo: Recept za sendviče sa mlevenim mesom koji se lako spremaju

, Telegraf

Prepis za ovo jelo prenosi se sa kolena na koleno

  • 3
Mazalice

Foto: Printscreen/Youtube/Kuvaj uzivo

Iako je meso sastojak većine jela u Srbiji, davnih dana ga nije bilo u izobilju. Ova namirnica koristila se u specijalnim prilikama, a ograničene količine mesa trebalo je da potraju u toku cele godine.

Vešte domaćice su i tada, kao i sada znale da doskoče nemaštini i zadovolje sve kriterijume u pripremi obroka: da se meso konzumira, nepca ukućana obraduju, a da količina potrebna za jelo ne bude prevelika. Pretpostavlja se da je tako nastalo i ovo jelo, čuvene mazalice.

Mazalice mnoge podsećaju na detinjstvo, pa ove sendvičiće rado jedu i danas. Bilo kako bilo, odličan su izbor za doručak, večeru, ali i jelo kada imate veći broj ljudi u gostima, a malu količinu mesa.

Priprema je brza i veoma jednostavna.

Sastojci: 

  • 300 gr mlevenog mesa po izboru
  • 2 jaja
  • 2 čena belog luka
  • 4 kašike kajmaka ili putera
  • 1 vekna belog rezanog hleba
  • crni luk
  • so, biber, tucana paprika po ukusu

Priprema:

U mleveno meso dodati sitno seckani beli luk, jaja, ulje i začine po ukusu. Smesu dobro izraditi i ostaviti da odstoji u frižideru oko 30 minuta.

Svako parče hleba namazati tankim slojem kajmaka ili putera, a onda i filom od mesa. Mazalice možete peći u rerni na 150 stepeni oko 15 minuta.

Mogu se peći na suvom gril ili teflonskom tiganju, strana namazana mesom nadole, ali i na roštilju.

Crni luk sitno iseckajte i pospite preko mazalica, osim toga možete ih služiti posute tucanom paprikom ili mešavinom paradajza i luka. Savršene su i uz dodatak kašičice kajmaka.

Uz sezonsku salatu i hladno piće odličan su izbor u toku letnjih dana.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima