• 0

Recept za domaći džem od kajsija: Zimnica je nezamisliva bez njega, a priprema veoma jednostavna

Većina iskusnih domaćica ne može da zamisli da sačeka zimu bez ovog pekmeza u ostavi

  • 0
džem od kajsija kajsije

foto: pixabay.com

Za svaku dobru domaćicu neizostavan deo zimnice je i džem od kajsije koga obično rado jedu svi ukućani, a koji je i čest sastojak mnogih kolača ili torti. Recept za ovu poslasticu jendostavan je, a sve što vam je potrebno jeste malo strpljenja da ga skuvate.

Kada znate da ćete u njemu uživati cele zime, neće vam teško pasti. Ukus domaćeg pekmeza ništa ne može da zameni, pa ni najbolja marmelada iz prodavnice.

Sastojci:

  • 2 kg zrelih kajsija
  • 600 g šećera

Priprema: 

Kajsije operete, očistite ih od koštica i stavite u veću šerpu. Preko sipajte šećer i promešajte tako da se ravnomerno rasporedi. Uključite ringlu na srednju jačinu i uz povremeno mešanje sačekajte da džem provri.

Kada provri, smanjite jačinu vatre i pustite da se kuva još 45 minuta ili dok se sadržaj u šerpi ne smanji na pola, a kajsije ne raspadnu. Da li je džem skuvan možete da proverite jednostavno.

Na tacnu stavite malo džema i sačekajte da se ohladi, pa tada prstom prođite kroz džem – ako se džem odmah vrati, kuvajte još. Ako put kuda ste povukli prstom ostane čist, to znači da se džem ukuvao dovoljno da se zgusne nakon hlađenja i tada je vaš džem od kajsija gotov.

Sklonite ga sa vatre. Sipajte u tegle koje ste prethodno oprali i sterilisali 30 minuta u rerni zagrejanoj na 100 stepeni. Dobro zatvorite tegle i vratite ih u rernu koju ste isključili. Neka se ovaj divni džem od kajsija u rerni potpuno ohladi.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima