• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za punjeni paradajz na grčki način: Miriše na taverne i budi sva čula

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pijace i marketi obiluju letnjim plodovima, pa je ovo idealna prilika da se iskoriste maksimalno

  • 2
Punjeni paradajz Foto: Shutterstock

Leto većina ljudi obožava, što zbog lepog vremena, što zbog pregršt svežih i mirisnih plodova voća i povrća. Pijace i marketi obiluju letnjim plodovima, pa je ovo idealna prilika da se iskoriste maksimalno. Kako je većini Srba omiljena destinacija za putovanje, a posebno letovanje, Grčka ne čudi da svi pokušavaju da rekreiraju jela upravo te zemlje.

Jedno od njih je i punjeni paradajz, ukusno i zasitno jelo za koje nije potrebno mnogo sastojaka, preterane veštine i truda.

Sastojci: 

  • 12 komada paradajza
  • 500 gr mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka 
  • 100 gr maslaca
  • 2 jaja
  • 100 gr pirinča
  • 2 kašike prezli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 3 struka peršuna
  • so po ukusu
  • prstohvat cimeta

Priprema: 

Paradajz operite, isecite poklopce i izdubite unutrašnjost. Deo koji ste izvadili iz paradajza izgnječite.

Na 50 gr zagrejanog maslaca propržite sitno iseckani luk i dodajte mleveno meso. Sve dinstajte dok tečnost ne ispari, pa onda dodajte obareni pirinač, sitno iseckani peršun, biber i so.

Posle 15 minuta dinstanja dodajte pasirani paradajz i ostavite na ringli još desetak minuta.

Jaja umutite sa cimetom i dodajte prohlađenoj smesi sa mlevenim mesom.

Gotovim nadevom napunite paradajz, stavite poklopce i poređajte u dublju posudu za pečenje. Prelijte ostatkom maslaca, pospite prezlama i pecite na 180 stepeni oko sat vremena.

Prijatno!

Video: Umesto u vodu, spustila je sirove špagete u sok od paradajza - Italijani plaču od muke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Ha

    29. jul 2021. | 13:52

    Toliko im dobra kuhinja da kada dodju Grci u Nis iz kafane ne mozemo da ih izvucemo. Ne mogu da stignu da probaju sve djakonije. Optereceni ljudi hranom i jelom i svi debeli.

    Podelite komentar