• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trikovi za vrhunski ukus roštilja: Evo zašto je marinada ključ za sočno i mekano meso

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Meso i povrće s roštilja uvek ima posebnu aromu i slatkoću

  • 0
roštilj, hrana, jelo Foto: Pixabay

Sigurno da ne postoji osoba koja ne voli ražnjiće i roštilj, a kako biste bili sigurni da će vam dobro ispasti vodite računa o veličini komada i o čvrstoći povrća. Ražnjići su odlično rešenje za lagan letnji obrok, pogotovo ako očekujete društvo, a različitim kombinacijama mesa i povrća možete napraviti veoma ukusno jelo.

Da bi meso bilo ukusno i jednako pečeno pridržavajte se nekoliko osnovnih smernica, a rezultat sigurno neće izostati.

Meso isecite na komade slične veličine kako bi se jednako ispekli. Koristite povrće koje je čvrsto, odnosno ono koje se neće raspasti dok ga budete stavljali na štapiće za ražnjić.

Pripazite na to da između komadića hrane na štapiću ostavite malo mesta, jer ako suzbijete hranu, toplina neće moći da cirkuliše. 

Ako meso niste marinirali pre pečenja, jednostavno ćete pripremiti marinadu tako što ćete između komadića mesa rasporediti komadiće limuna tako da dodiruju meso. Kako limunov sok bude pomalo natapao meso, ono će se polako karamelizovati i upijati aromu dok se bude peklo.

Drvene ražnjiće premažite tankim slojem ulja kako se hrana ne bi lepila na njih. Ukoliko veče pre niste stavili meso u marinadu, napravite je i ostavite meso bar 30 minuta u njoj. 

Nemasno meso poput piletine i ćuretine će se zalepiti za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Zato papir za pečenje natopite uljem ili premažite maslacem, pa pređite preko zagrejanih rešetki pre nego što na njih stavite ove komade mesa.

Meso, marinada, roštilj Foto: Pixabay

Jednom kada komad mesa stavite na roštilj preporučuje se da ga što manje okrećete i pomerate. Naime, mesu sa roštilja specifičan ukus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom periodu.

Osnovna marinada

Marinade su mešavina neke vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da delimično omekšaju meso i začine ga.

Sastojci:

  • 100 ml suncokretovog ulja,
  • 100 ml jabukovog sirćeta,
  • ½ kašičice soli,
  • kašičica mlevenog bibera
  • 3-4 čena belog luka

Priprema: 

Usitnjeni beli luk stavite u posudu, dodajte so i biber, pa uz kašiku ulja i sirćeta dobro izmešajte, pa dodajte i preostalu količinu ulja i sirćeta i time dobro protrljajte meso sa svih strana.

Pogodna je za sve vrste mesa, kao i za ribu.

U ovu varijantu možete dodavati razne vrste začina po svom ukusu i tako dobiti nekoliko vrsti različitih marinada, a meso će biti ukusno i sočno.

Prijatno!

Video: Otkoštavanje bataka i karabataka je veoma jednostavno: Profesionalni kuvar vas uči

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti