• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najbolji recept za ajvar: Ponos i dika srpske tradicionalne kuhinje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpski kavijar, kako se još ajvar naziva, verovatno je prva stvar na koju pomislite kada se pomene zimnica

  • 0
prženi ajvar od babura, zimnica

Foto: Shutterstock

Uz početak školske godine, miris pečenih paprika koji se širi seoskim sokacima, ali i u većini hodnika stambenih zgrada, pravi je vesnik jeseni i znak da je novo godišnje doba na pragu.

Srpski kavijar, kako se još ajvar naziva, je verovatno prva stvar na koju pomislite kada se pomene zimnica.

Idealan dodatak je za sva jela, neizostavan u predjelima, ali i kao suvenir koji se rado poklanja strancima. Svaka domaćica u Srbiji ima svoj recept za ajvar i tvrdi da je baš on najbolji na svetu. Istina je da je svaki dobar na svoj način, a mi vam donosimo recept za onaj najjednostaviji.

Sastojci:

 

  • 5 kg paprika
  •  

  • 250 ml ulja
  •  

  • 2 kašike soli
  •  

  • 1 kašika vinskog sirćeta
  •  

  • 1 kašičica šećera
  •  

 

Priprema: 

 

Paprike operite, osušite i ispecite sa svih strana. Oljuštite ih, što ćete najlakše uraditi pomoću ovih saveta, pa ih ostavite da se ocede.

Sledećeg dana sameljite paprike na mašini za mlevenje. Šerpu u kojoj ćete kuvati ajvar nauljite, uspite paprike, pa stavite na šporet. U drugu šerpicu sipajte ulje i stavite je na ringlu da se dobro ugreje.

Dok se ulje greje, mešajte paprike u šerpi na srednje jakoj vatri oko 20 minuta. Ugrejano ulje sipajte u paprike i mešajte sve vreme.

Ajvar treba pržiti oko dva-tri sata dok ne proključa. Vreme zavisi od nekoliko faktora: količina paprike, jačina vatre, vrsta paprike i količina vode u njima, zato je važno da budu dobro oceđene u toku noći.

Ajvar je gotov kada varjaču povučete po sredini šerpe i vidi se dno. Pola sata pred kraj prženja čiste tegle stavite u rernu zagrejanu na 100 stepeni.

Pred kraj prženja dodajte šećer, sirće i so, pa vruć ajvar sipajte u vruće tegle. Zatvorite ih čistim poklopcem i vratite u rernu na oko sat vremena na 75 stepeni. Tegle ostavite u zatvorenoj rerni dok se ne ohlade u potpunosti, a onda ih čuvajte na hladnom i mračnom mestu do upotrebe.

Kada teglu ajvara otvorite, čuvajte je u frižideru.

Prijatno!

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti