• 0

Originalni recept za gravče na tavče: Pasulj koji je proslavio Makedoniju na mapi svetske kuhinje

Za njegovu pripremu najbolje je koristiti posebnu vrstu belog pasulja, koji nosi ime po jednom makedonskom gradu

  • 0
Domaća jela koja svi obožavaju

Foto: Shutterstock

Reklo bi se "prost kao pasulj", ali recept za ovaj specijalitet proslavio je jednu od bivših jugoslovenskih republika na kulinarskoj mapi sveta.

Jelovnici restorana u Severnoj Makedoniji ne mogu da se zamisle bez ovog jela, a njegov dobar glas širom sveta raširila je dijaspora sa naših prostora.

Ovako skuvan gusti pasulj, drag je gost i trpeza u mnogim domaćinstvima. 

Majstori kulinarstva kažu da se ovo jelo pravi isključivo od belog pasulja - tetovca, koji je ime dobio po makedonskom gradu Tetovu. Originalni recept krije jednu malu kulinarsku tajnu. Gravče na tavče posebnim čini to što se u njega dodaje sveža nana koja mu daje specifičan ukus.

Služi se u zemljanim ili drvenim posudama, a kažu da je najukusniji ako se jede drvenom kašikom. 

Sastojci:

  • 500 gr pasulja tetovca
  • 2 šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • kašika brašna
  • ulje
  • kašika supena slatke tucane paprike
  • lovorov list
  • nekoliko listova sveže nane
  • suvi začin
  • peršun
  • so, biber
  • 250 gr kobasice
  • 250 gr dimljene slanine 

Priprema:

Pasulj potopite u vodu i stavite da se prokuva, pa ga ostavite da odstoji par sati. Zatim prospite tu vodu, nalijte drugu, stavite lovorov list i ostavite da se kuva. Kada je na pola kuvan, dodajte šargarepu iseckanu na kolutove. U poseban tiganj stavite seckani crni luk da se prži.

Kada luk dobije zlatnu boju dodajte sitno iseckan beli luk, kobasicu i slaninu seckanu na kockice i slatku mlevenu papriku. Sve to dinstajte sa malo vode 10 minuta.

Kada je gotovo sve pomešajte sa kuvanim pasuljem, dodajte listove sveže nane i svež peršun i prespite u zemljanu posudu ili vatrostalnu činiju.

Napravite zapršku tako što ćete zagrejati ulje, dodati brašno i alevu papriku. Tom zaprškom prelijte pasulj. Stavite u rernu na 200 stepeni da se zapeče, oko 15 minuta.

Prijatno!

Video: Kremasta pita sa karfiolom za zdrav početak dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima