• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Originalni recept za gravče na tavče: Pasulj koji je proslavio Makedoniju na mapi svetske kuhinje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za njegovu pripremu najbolje je koristiti posebnu vrstu belog pasulja, koji nosi ime po jednom makedonskom gradu

  • 0
Domaća jela koja svi obožavaju

Foto: Shutterstock

Reklo bi se "prost kao pasulj", ali recept za ovaj specijalitet proslavio je jednu od bivših jugoslovenskih republika na kulinarskoj mapi sveta.

Jelovnici restorana u Severnoj Makedoniji ne mogu da se zamisle bez ovog jela, a njegov dobar glas širom sveta raširila je dijaspora sa naših prostora.

Ovako skuvan gusti pasulj, drag je gost i trpeza u mnogim domaćinstvima. 

Majstori kulinarstva kažu da se ovo jelo pravi isključivo od belog pasulja - tetovca, koji je ime dobio po makedonskom gradu Tetovu. Originalni recept krije jednu malu kulinarsku tajnu. Gravče na tavče posebnim čini to što se u njega dodaje sveža nana koja mu daje specifičan ukus.

Služi se u zemljanim ili drvenim posudama, a kažu da je najukusniji ako se jede drvenom kašikom. 

Sastojci:

 

  • 500 gr pasulja tetovca
  •  

  • 2 šargarepe
  •  

  • 1 glavica crnog luka
  •  

  • 2 čena belog luka
  •  

  • kašika brašna
  •  

  • ulje
  •  

  • kašika supena slatke tucane paprike
  •  

  • lovorov list
  •  

  • nekoliko listova sveže nane
  •  

  • suvi začin
  •  

  • peršun
  •  

  • so, biber
  •  

  • 250 gr kobasice
  •  

  • 250 gr dimljene slanine 
  •  

 

Priprema:

 

Pasulj potopite u vodu i stavite da se prokuva, pa ga ostavite da odstoji par sati. Zatim prospite tu vodu, nalijte drugu, stavite lovorov list i ostavite da se kuva. Kada je na pola kuvan, dodajte šargarepu iseckanu na kolutove. U poseban tiganj stavite seckani crni luk da se prži.

Kada luk dobije zlatnu boju dodajte sitno iseckan beli luk, kobasicu i slaninu seckanu na kockice i slatku mlevenu papriku. Sve to dinstajte sa malo vode 10 minuta.

Kada je gotovo sve pomešajte sa kuvanim pasuljem, dodajte listove sveže nane i svež peršun i prespite u zemljanu posudu ili vatrostalnu činiju.

Napravite zapršku tako što ćete zagrejati ulje, dodati brašno i alevu papriku. Tom zaprškom prelijte pasulj. Stavite u rernu na 200 stepeni da se zapeče, oko 15 minuta.

Prijatno!

 

Video: Kremasta pita sa karfiolom za zdrav početak dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti