• 1

3 greške zbog kojih se zimnica kvari: Izbegnite ih i uživajte u njoj tokom cele zime

, Telegraf

I najveštijim domaćicama ponekad može da se desi da džemovi i povrće za zimnicu ne dočekaju najhladnije godišnje doba u jestivom stanju

  • 1
zimnica, domaćica, tegle priprema hrane, kuhinja

Foto: Shutterstock

Mnoge domaćice su već zasukale rukave i na police odložile prve ture ajvara, kiselih krastavčića, soka od paradajza, džemova, pekmeza... Iako je mnogo lakše sve ovo kupiti u prodavnici, domaćice se ipak odlučuju na standardnu verziju zimnice koja ne može da paprira nijednom kupovnom proizvodu. 

Priprema zimnice je veoma naporan posao, pa često u pomoć pristižu i članovi porodice kako bi bar malo ubrzali taj proces. Ali, i pored mnogo uloženog truda, desi se da zimnica propadne pre nego što zvanično dođe zima. 

Vreme, trud, novac, hrana..., sve to nestane pred vašim očima, najčešće zbog ove tri greške.

1. Tegle nisu dobro sterilisane

Ako su tegle loše sterilisane u njima mogu ostati mikrobi. Štetni mikroorganizmi će izazvati fermentaciju povrća ili voća. Da biste izbegli rizik od ove pojave, važno je da dezinfekciju obavite temeljno.

Zagrejte rernu na 180 stepeni i u nju stavite dobro oprane tegle koje ste složili na tepsiju. Tegle ne smeju da se dodiruju. Posle 10 minuta izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade. Poklopce bi takođe trebalo da ubacite u vrelu vodu da prokuvaju i tu ih ostavite najmanje 10 minuta.

2. Ne zatvarate dobro tegle

Dok je sve još vruće treba odmah dobro zatvoriti poklopac da se napravi vakuum, pa će toplota "izvući" kiseonik koji pogoduje stvaranju bakterija. Tegle na kraju ušuškajte u ćebad i ostavite preko noći da se prirodnim putem ohlade.

Dobar način za zatvaranje boca sa kuvanim paradajzom ili voćnim sokom je pomoću novinskog papira i belanca. Četvrstaste komade novina umočite u umućena belanca i po dva zajedno stavljajte i slepite preko grlića boce. Kada se belance osuši, boca je hermetički zatvorena.

Tegla, tursija, zimnica

Foto: Shutterstock

3. Koristite prezrelo ili oštećeno povrće ili voće

Važno je da plodovi koje birate za zimnicu budu čvrsti i bez oštećenja, kako bi zimica potrajala. Takođe, bitno je da namirnice perete i seckate neposredno pre nego što počnete da pravite zimnicu.

Video: Neobičan izum užičkog kraja: U spremanje zimnice u pomoć pritekao zidarski alat

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран Марковић

    Кажете: "...domaćice se ipak odlučuju na standardnu verziju zimnice koja ne može da paprira nijednom kupovnom proizvodu." Изазивам вас да нам нведете куповни ајвар који је бољи од домаћег лесковачког ајвара! Да вас чујем!?

    1
    0

    Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima