• 9
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mrčajevska "Kupusijada" na vašoj trpezi: Originalni recept za kolenicu sa kupusom

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj čuveni šumadijski specijalitet sprema se jednostavno, a lepi se nepca i prste

  • 9
kupus kolenica hrana kuhinja Foto: Shutterstock

Ako niste imali priliku da probate kolenicu sa kupusom na čuvenoj "Kupusijadi" u Mrčajevcima, donosimo vam recept po kome se pravi i koji će učiniti da se ovaj nadaleko čuveni šumadijski specijalitet nađe i na vašoj trpezi.

Uz malo volje i strpljenja, obradovaćete ukućane nezaboravnim obrokom, za koji ćete pobrati sve komplimente kao da ste vrhunski majstor kulinarstva.

Sastojci: 

  • 1,5 kg svinjske kolenice 
  • 2 kg kiselog kupusa
  • 3 kašike semena mirođije
  • 4 kašike masti  
  • biber, začinska paprika po ukusu
  • 1 suva paprika 
  • 1 šolja vode

Priprema: 

Operite i osušite kolenicu. Po dijagonali, oštrim nožem napravite nekoliko proreza na mesu, natrljajte ga solju, biberom i začinskom paprikom.

Isecite kiseli kupus, ali ostavite sa strane jedan-dva cela spoljašnja lista.

Dno lonca namažite uljem, na njega stavite list kupusa i polovinu isečenog kupusa. Pospite polovinom semena mirođije, izmrvite pola ljute paprike i odozgo stavite kolenicu.

Preko kolenice sipajte preostali kupus, ljutu papriku i semenke mirođije. Dodajte mast i vodu i kuvajte poklopljeno sat i po vremena.

Ocedite i prebacite kiseli kupus u pleh, pospite ga alevom paprikom, prebacite i kolenicu i poravnajte kupus oko nje.

Pecite u rerni na 200 stepeni 45 minuta, dok ne bude gotovo. 

Na vašoj trpezi će se naći kolenica kakvu samo još možete da probate ispod mrčajevskih šatri, kod velikih kulinarskih mastora na čuvenoj "Kupusijadi".

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • ZVEZDA

    21. septembar 2021. | 16:22

    Ovo se sprema na masti, na ulju nije ni blizu...

    Podelite komentar

  • Nenad Jovanovic

    21. septembar 2021. | 18:33

    mala ispravka - ako hocete dobar kupus nista ulje samo domaca mast

    Podelite komentar

  • baba smilja iz darosave

    21. septembar 2021. | 19:51

    sumadija je arandjelovac topola raca batocina knic batocina lapovo kragujeva.svi ostali bi hteli da su u sumadiji

    Podelite komentar