• 3

Originalni recept za gurabije: Jeftino, brzo i lako, a miriše na dobra, stara vremena

, Telegraf

Starinska poslastica koja se topi u ustima

  • 3
Gurabije vanila kolači suvi kolači

Foto: Shutterstock

Čini se da su, kada je izbor namirnica bio mnogo manji, a mogućnosti svedenije, domaćice bile daleko kreativnije u kreiranju recepata, a posebno poslastica koje će izneti pred svoje goste.

Ovo se i odnosi na prilike kada su gosti dolazili u posetu, jer su to bile retke situacije kada bi se i ukućani počastili nekim slatkišem.

Od osnovnih namirnica kreirani su kolači na čiji pomen i dan danas mnogima ide voda na usta. Jedan od takvih su i gurabije, slasni kolač koji je savršen uz šoljicu kafe ili čaja.

Sastojci:

  • 200 gr masti (ili 150 gr masti + 50 gr putera)
  • 80 gr šećera u prahu
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 jaje
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone 
  • 25 ml rakije (lozovače)
  • 350-400 gr brašna
  • 150 gr krupno mlevenih oraha
  • 125 gr šećera u prahu za valjanje gurabija

Priprema:

Mast (ili puter) ostavite da omekša na sobnoj temepraturi, pa ga dobro umutite sa šećerom i vanilinim šećerom dok se ne sve lepo ne sjedini. Dodajte jaje, alkohol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sve ponovo umutite. Dodajte orahe, a onda i brašno postepeno, pa sve umesite rukama.

Brašno se dodaje dok smesa ne bude glatka i kompaktna - ne previše meka i ne previše tvrda, ali treba da se odvaja od posude.

Rernu zagrejte na 175 stepeni.

Od testa pravite kuglice veličine oraha, ređajte ih u pleh i pravite razmak između njih, jer će gurabije narasti i pecite ih oko 15 minuta. Gurabije treba da ostanu svetle, a njihovo dno da blago porumeni.

Tople gurabije valjajte u prah šećer i odložite na tacnu da se ohlade.

Ovo je kolač koji se topi u ustima i koji iz dana u dan postaje sve ukusniji. Čuvajte ih u zatvorenim kutijama na hladnom i tamnom mestu.

Prijatno!

Video: Brzo, slasno, efikasno: Kolačići od banane i kokosa, osvojiće sve ljubitelje zdravog života

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima