• 0

Originalni recept za giros i tortilju sa čuvenim tzatziki sosom: Miris Grčke u vašoj kuhinji

Za pripremu domaćeg girosa najpre će vam biti potrebno strpljenje, a zatim i dobra organizacija. Ipak, sve to se na kraju isplati

  • 0

Foto: Pixabay

Asocijacija mnogih od nas na letovanje u Grčkoj je, osim mora i plaža, definitivno giros, specijalitet tamošnje kuhinje čiji recept vlasnici restorana ljubomorno čuvaju.

Ako se tokom godine zaželite ukusa ovog fenomenalnog specijaliteta, probajte da napravite giros kod kuće. Priprema nije naročito komplikovana, ali vam treba dosta strpljenja, jer osim mesa, morate pripremiti i grčki tzatziki i tortilje. Ukoliko vam to zvuči previše, onda jednostavno kupite gotove tortilje.

Domaći giros možete pripremati od svinjskog ili od pilećeg mesa, kako vam volja. I jedna i druga opcija su podjednako ukusne.

Sastojci za giros:

  • 1 kg svinjskih šnicli od buta (ili pileći bataci bez kostiju)
  • aleva paprika
  • origano
  • so
  • biber
  • bosiljak
  • 1 veći krompir
  • 1 štapić za ražnjić
  • maslinovo ulje

Sastojci za tzatzkiki salatu:

  • 3 sveža krastavca
  • manja glavica belog luka
  • 3 veća pakovanja grčkog jogurta
  • 1 kisela pavlaka
  • mirođija (sveža ili sušena)
  • peršunov list (svež ili sušen)
  • so

Sastojci za tortilje:

  • malo pakovanje svežeg kvasca
  • 150 ml mleka
  • 150 ml vode
  • 800 gr mekog brašna
  • 1 kašičica soli
  • maslinovo ulje

Ostali sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 2-3 glavice crvenog luka srednje veličine
  • 2-3 sveža paradajza

Priprema:

Zarad bolje organizacije, potrebno je da platite sledeće korake. Najpre pripremite meso za giros i zamesite testo za tortilje, pa pripremite krompir i tzatziki. Na kraju iseckajte crni luk i paradajz, koje ćete koristiti za serviranje.

Na dno posude u kojoj ćete peći giros stavite malo maslinovog ulja i jedan veći krompir. Zatim u taj krompir zabodite štapić za ražnjić i ređajte meso, pileće ili svinjsko.

Što se dodavanja začina tiče, imate dve opcije. Jedna je da najpre premažete svaki komad mesa alevom paprikom, pa pospete origanom, bosiljkom, solju i biberom, te ih tako pripremljene ređate na štapić. Druga opcija je da to isto učinite tek nakon što stavite meso na štapić. U principu je potpuno svejedno za koju ćete se odlučiti, jer je ukus u oba slučaja potpuno isti. 

Kada završite sa ređanjem, sve prelijte maslinovim uljem i prekrijte domaći giros aluminijumskom folijom. Potrebno je da tako pripremljeno meso odstoji nekoliko sati. Idealno bi bilo da odstoji preko noći, ako je moguće.

Meso za domaći giros se peče pod folijom i to na najjačoj vatri. Nakon oko pola sata, možete ga izvaditi iz rerne, kako biste procenili da li se uhvatila korica. Ako to jeste slučaj, onda ga otkrijte i ostavite da se peče barem još sat vremena na oko 200 stepeni.

Foto: Pixabay

Zatim iseckajte krompir na komade iste veličine, kao za pomfrit. Stavite u dublju šerpu da provri voda i tako pripremljen krompir ubacite u nju. Potrebno je samo par minuta da bude u kipućoj vodi, posle čega ćete ga jednostavno ispeći u rerni, uz dodatak soli i maslinovog ulja.

Sledi priprema tzatziki salate. Krastavac očistite i izrendajte na krupno rende. Zatim posolite i ostavite kratko da odstoji, dok ne pusti vodu.

Da bi tzatziki bio što ukusniji, potrebno je da što bolje ocedite vodu iz krastavca.

Dodajte sitno seckani ili na sitno izrendan beli luk, te so i začine. Na kraju dodajte grčki jogurt i kiselu pavlaku. Sve lepo sjedinite i ostavite u frižideru, jer će vam tzatziki biti potreban tek za posluživanje.

Foto: Pixabay

Priprema tortilja takođe iziskuje vreme. Pod pretpostavkom da ste nas poslušali i nakon pripreme mesa se posvetili mešenju testa, sada možete da počnete i sa pripremom tortilja.

Zagrejte mleko i vodu, dodajte kvasac, so i malo brašna, pa ostavite da se kvasac aktivira. Posle desetak minuta dodajte ostatak brašna i umesite testo.

Od pripremljenog testa izdvajajte manje loptice i rastanjite ih oklagijom, pa ih pospite brašnom. Zagrejte maslinovo ulje u plitkom tiganju za palačinke, pa pržite tortilje. Imajte na umu da one „upijaju“ malo više ulja i da će vrlo brzo biti gotove ukoliko je ulje prethodno dobro zagrejano.

Kada sve to završite, možete da pripremate domaći giros za posluživanje. Jedna opcija je da ga uvijate u tortilju, a druga da poslužite giros u tanjiru. Obe su, naravno jednako ukusne.

Što se sečenja mesa tiče, odlično je ako imate električni nož, jer će vam biti lakše. Ako to nije slučaj, možete koristiti i običan, veći i naravno oštar nož, te seći meso na komade željene veličine. Ukoliko giros služite u tanjiru, možete prethodno iseckati tortilje na željeni broj delova nožem za picu.

U slučaju da ste zaboravili, giros koji se služi u zavijenoj tortilji priprema se tako što se najpre na tortilju namaže tzatziki, pa se doda pomfrit, pa crni luk i paradajz i na kraju meso.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima