• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za mirisne kiflice sa džemom: Ukus koji na prvi zalogaj vraća u detinjstvo

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mekano pecivo kome niko neće moći da odoli

  • 1
Slatke kiflice, džem, pecivo Foto: Shutterstock

Kiflice su omiljena poslastica većini ljudi. Mirisnom, mekanom i toplom pecivu retko ko može da odoli, posebno kada je sa domaćim džemom od šljiva ili kajsija.

Ovakvi ukusi na prvi zalogaj vraćaju u detinjstvo.

Iako svaka domaćica ima svoj provereni recept za kiflice, većina voli da isprobava različite, pa novih prepisa nikada nije na odmet.

Sastojci:

  • 1 kg brašna 
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 250 ml mleka
  • 250 ml vode
  • 250 gr putera ili margarina
  •  1 jaje za testo
  •  1 jaje + 2 kašike mleka za premazivanje
  • džem po izboru za punjenje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Vodu i mleko sjediniti, pa zagrejati da tečnost bude mlaka. Dodajte kašiku šećera i kvasac, pa ostavite par minuta da kvasac zapeni.

U dublju posudu sipajte svu tečnost, jaje, so i ostatak šećera i sve dobro sjedinite. Potom dodajte brašno i umesite glatko, ne previše mekano i ne previše tvrdo testo.

Testo je dobro umešeno kad nema grudvica i kada se odvaja od zidova posude. Kada je umešeno, testo pokrijte folijom i krpom, pa ostavite da narasta najmanje pola sata.

Kada testo naraste, ponovo ga premesite i podelite na pet jednakih delova koje ćete formirati u loptice.

Svaku lopticu rastanjite oklagijom, tako da testo bude 1/2 cm debiljine.

Na četiri dela rastanjenog testa narendajte margarin ili puter, pa stavite jedan preko drugog. Na poslednji deo ne stavljate masnoću.

Tako naređano testo pospite brašnom i oklagijom razvijte što tanji krug. Testo iseći na trouglove, pa na svaki staviti po malo džema ili punjenja po izboru.

Savijte svaki trougao u kiflicu i ređajte u podmazan pleh, pa ostaviti da narastaju oko 45 minuta.

Rernu zagrejte na 200 stepeni.

Svaku kiflicu premažite mešavinom jajeta i mleka, pa ih pecite oko 20 minuta, dok ne porumene.

Gotove kiflice uvaljajte u šećer u prahu i služite.

Prijatno!

Video: Ovaj pekar je toliko vešt da za minut iseče 500 kiflica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • komentator

    9. oktobar 2021. | 07:47

    Baba Visnjine kiflice nema boljeg peciva u Beogradu, ljudi stvarno ne stede!

    Podelite komentar