• 0

Recept za francusku pitu sa 5 neodoljivih sastojaka: Kiš je pravo osveženje na trpezi

Pravi se jednostavno i lako, a pravo je uživanje za nepca

  • 0
pita francuski kiš

Foto: Profimedia/Rezeda Kostyleva / Panthermedia

Kiš vodi poreklo iz Francuske i zapravo je slana pita od prhkog testa, sa filom od slaninice, šunke, krastavčića, pavlake i jaja, što su sastojci koji čine osnovni recept.

Međutim, svaki kiš je sklon modifikaciji, pa ga tako možete napraviti i sa piletinom i brokolijem ili nekim sastojcima po vašem izboru, a za preliv uz jaja možete da, umesto kisele, koristite i neutralnu pavlaku za kuvanje.

Sastojci: 

  • 200 gr brašna
  • 100 gr putera
  • malo soli
  • 70 ml vode
  • 100 gr slanine
  • 100 gr šunke
  • 100 g kiselih krastavčića
  • 4 jaja
  • 1 dl kisele pavlake

 Priprema: 

Krastavčiće i šunku isecite na kockice, a slaninu na manje listiće. U brašno sipajte so, pa dodajte hladan puter isečen na kockice. Rukama utrljavajte brašno u puter dok se ne dobije testo koje se mrvi pod prstima. Zatim dodajte vodu i umesite glatko testo.

Testo razvijte u krug malo veći od prečnika pleha od 26 santimetara,  prebacite ga na nepodmazan pleh i podignite ivice. Testo malo izbockajte viljuškom.

Slaninu propržite. Na testo stavite slaninu, krastavčiće i šunku. Viljuškom razmutite jaja sa pavlakom i prelijte preko. Pecite na 200-220 stepeni dok ne porumeni. U zavisnosti od jačine šporeta potrebno mu je da se ispeče od 15 do 20 minuta. Poslužite toplo.

Prijatno!

Video: Samo pet sastojaka za fenomenalan ručak koji će klinci obožavati? Moguće je!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima