• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Starinski recept za bakino slatko od dunja: Ukus detinjstva koji se pamti zauvek

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj stari specijalitet lako se sprema uz samo malo strpljenja

  • 0
Slatko od dunja

Foto: Shutterstock

Jesen je vreme zimnica, a ona se u kuhinji naših baka nije mogla zamisliti bez slatkog od dunja. Žute, mirisne dunje, koje su one držale i na ormarima kako bi se njihov miomiris širio domom, posebno su bile obožavane kao prva jutarnja poslastica.

Još uz malo oraha i miris limuna, nema onog ko je ovoj đakoniji mogao da odoli. Kuvanje slatkog od dunja, po receptu naših baka, jednostavno je i ne traži neke posebne kulinarske veštine. Uz ovaj recept i sami ćete uživati u mirisu i ukusu koji podseća na detinjstvo i bakinu ostavu.

Sastojci:

 

  • 1 kg dunja
  •  

  • 800 gr šećera
  •  

  • 2 l vode
  •  

  • 2 limuna
  •  

  • 100 gr oraha 
  •  

 

Priprema: 

 

Dunje očistite i oljuštite, izrendajte na krupno rende ili ih iseckajte na kockice, ako tako više volite. Stavite ih u činiju sa vodom u koju ste stavili sok jednog limuna da ne pocrne.

Sipajte u šerpu dva litra vode, prebacite dunje, koje ste prethodno ocedili i stavite da se kuvaju sedam minuta.

U drugu šerpu stavite šećer pa dodajte 300 ml vode, pa ušpinujte. Izvadite dunje pa ih ubacite u špinovan šećer.

Kuvajte sat vremena da se se slatko skuva. Kad izbiju gusti beli mehurovi i dunje postanu staklaste slatko je gotovo.

Pred kraj nasecite kolutove jednog limuna i ubacite iscekane orahe. Slatko možete sipati vruće u oprane i sterilisane tegle pa ih okrenuti, ili šerpu pokriti mokrom krpom pa ostaviti da prenoći i potpuno se ohladi, pa onda sipati u čiste tegle i zatvoriti.

Prijatno!

 

Video: Jednim udarcem dve muve: Spremite brz i ukusan ručak pred put i otarasite se ostataka iz frižidera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti