• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posna bajadera, kraljica slavske trpeze: Recept za kolač koji odoleva svim trendovima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sezona slava je počela, a većina domaćica voli da obraduje ukućane i goste poslasticom sa kojom nema greške

  • 0
Bajadera Foto: Shutterstock

Ljubitelji čokolade nemaju previše dileme kada ih pitate koji kolač im je najdraži - većina će izdvojiti bajaderu kao “kraljicu među sitnim kolačima”.

U sezoni slava bajadera će se neizostavno naći na većini trpeza, a ukoliko vam slava “pada” u sredu ili petak, onda bi i ovaj kolač, kao i sva ostala hrana, trebalo da bude u posnoj verziji.

Donosimo vam isprobani recept za posnu bajaderu koja će očarati vaše goste.

Sastojci:

  • 300 gr posnog mlevenog keksa
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 250 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 10 kašika vode
  • 200 gr posnog margarina
  • 150 gr posne čokolade za kuvanje

Za glazuru:

  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike vode
  • 3 kašike ulja
  • 100 gr posne čokolade za kuvanje
  • supena kašika posnog margarina

Priprema:

U šerpu sipajte šećer, vodu i vanil-šećer, pa kuvajte dok ne provri. Skinite sa ringle, dodajte margarin i mešajte dok se margarin ne otopi. Potom dodajte mleveni keks i mlevene orahe, pa sve dobro sjedinite.

Dobijenu smesu podelite na dva dela. Jedan ostavite žut, a u drugi dodajte rastopljenu čokoladu.

U pravougaoni pleh najpre sipajte deo sa čokoladom, a onda i drugi deo smese. Ostavite u frižideru.

Glazuru napravite tek kad se kolač u potpunosti stegne.

U šerpicu sipajte ulje, vodu, šećer, margarin i čokoladu za kuvanje, pa mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine. Dok je glazura topla prelijte je preko kolača i ostavite da se ohladi. Potom isceite bajaderu na kocke ili štanglice i služite.

Prijatno!

Video: Sniker mafin - praznična a zdrava poslastica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti