• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najlepša karamel torta sa čokoladom i orasima: Svaki zalogaj je čisto uživanje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ljubitelji slatkiša ovoj poslastici neće odoleti

  • 0
Karamel torta Foto: Shutterstock

Kad dođu hladniji dani i sezona slava u Srbiji, mnoge domaćice su u dilemi kojom poslasticom bi mogle da obraduju goste.

Ukoliko ste ljubitelj starinskih torti sa orasima i čokoladom, neka vaš izbor bude karamel torta. Izdašna je, slatka i vraća u vreme kada na slavskoj trpezi nije bilo obilje hrane, ali se ono što je ponuđeno gostima pamti po vrhunskom ukusu.

Sastojci:

  • 12 jaja
  • 24 kašike šećera
  • 3 kašike prezli
  • 210 gr mlevenih oraha
  • 3 kašike kakao praha
  • kesica praška za pecivo
  • 200 gr lešnik karamela
  • 230 ml mleka
  • 3 kašike gustina
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 250 grama margarina ili putera

Priprema:

Umutite četiri belanca, dodajte četiri kašike šećera i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Potom dodajte kašiku prezli, jednu kašiku kakao praha, trećinu kesice praška za pecivo i 70 grama mlevenih oraha.

Namažite okrugli pleh, pospite ga brašnom, pa sipajte smesu i pecite na 180 stepeni dok kora ne počne da se odvaja od ivica pleha.

Na isti način napravite još dve kore.

Potom pripremite preliv. U šerpicu sipajte dve kašike mleka, dodajte karamele i rastopite na tihoj vatri. Vreli preliv sipajte preko svake kore.

Umutite 12 žumanaca sa 12 kašika šećera i tri kašike gustina, pa dodajte izlomljenu čokoladu i 200 mililitara mleka, i kuvajte na pari. Kad se fil zgusne, skinite posudu sa ringle i ostavite da se fil ohladi.

U ohlađen fil dodajte 250 izmiksanog putera ili margarina (ili pola - pola). Nanesite fil preko sve tri kore i ostavite tortu da odstoji preko noći.

Prijatno!

Video: Novogodišnja lagana torta za 10 minuta maksimalno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti