• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Recept za svinjski file sa povrćem: Sočan i ukusan, topi se u ustima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovako pripremljeno jelo oduševiće vaše ukućane, ali i goste

  • 0
meso Foto: Pixabay

Ukoiko vam je stalo da napravite jelo koje je pravi specijalitet i kome će se svi diviti, donosimo vam recept za svinjski file sa povrćem.

Ono što mu daje posebnu čar je crno vino kao dodatak, ali i mešavina začina. Sočan, mek i ukusan, ovako spremljen file oduševiće vaše ukućane, a prigodan je obrok i za neku svečanu večeru ili ručak.

Sastojci: 

  • 2 svinjska filea, svaki oko pola kilograma težine
  • maslinovo ulje
  • 1/4 šolje braon šećera
  • 1 kašika crnog bibera
  • 1 kašika soli
  • 1 1/2 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica crnog luka u prahu
  • 1 kašičica crvene mlevene paprike
  • 1 kašičica mlevenog kim
  • malo prepečenog susama po želji 
  • 800 gr mešanog povrća ( brokoli, karfiol, šargarepa) 
  • 1/2 kašike putera

Za sos od crnog vina potrebno je:

  • 1 1/2 šolja suvog crnog vina
  • 1 kašičica crnog luka u prahu
  • 1 lovorov list
  • malo belog luka u prahu
  • 2 kašike putera

Priprema:

Premažite oba filea maslinovim uljem i pomešajte začine u jednu posudu. Ravnomerno utrljajte prvo senf u  meso, a onda začinsku mešavinu (crvenu papriku, kim, beli i crni luk u prahu, braon šećer) i ostavite da odstoji sat-dva u poklopljenoj staklenoj posudi na hladnom.

Posudu premažite sa 1/2 kašike putera, pa u nju stavite pripremljen file. Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa ubacite file i smanjite temperaturu na 180. Pecite meso na laganoj temeperaturi sat do sat i po vremena.

Napravite sos tako što ćete sipati crno vino u šerpu i pustiti da polako proključa. Zatim smanjite toplotu na srednju jačinu. Ostavite vino da se krčka dok se količina ne smanji na jednu šolju. Dodajte crni luk, lovorov list i beli luk u prahu. Nastavite sa kuvanjem na laganoj vatri još desetak minuta i polako umešajte puter.

Povrće obarite u slanoj vodi i procedite ga.

Isecite file, složite na poslužavnik, pa ga prelijte sosom. Po želji pospite sa malo prepečenog susama po vrhu. Uz to servirajte bareno povrće.

Prijatno! 

Video: Ogladnećete u sekundi kada vidite ovaj ukusni specijalitet koji sprema srpska kuvarica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti