• 1

Recept za breskvice sa orasima i rumom: Čuveni sitni kolači za koje se vredi potruditi

, Telegraf

Breskvice su ukras skoro svake slavske trpeze i među prvima nestanu sa iste

  • 1
Breskvice, kolač

Foto: Shutterstock

Sezona slava uveliko je krenula, a domaćice pred svoje ukućane i goste stavljaju najrazličitija jela, kako slana tako i slatka

Jedan od omiljenih kolača na srpskim slavskim trpezama jesu i čuvene breskvice.

Iako iziskuju više truda za pripremu, nijednu domaćicu ovo neće pokolebati, jer one ne mame samo izgledom već i ukusom.

Osim što su slasne i slatke, u zimskim danima podsećaju nas na sezonu leta i voća koje se u tom periodu može naći u izobilju.

Breskvice su ukras skoro svake slavske trpeze i među prvima nestanu sa iste. Ukoliko tragate za najboljim receptom za breskvice, na pravom ste mestu.

Sastojci za testo:

  • 4 jaja
  • 250 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 200 gr šećera u prahu
  • 600 gr brašna
  • kora 1 limuna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • kašičica ekstrata od vanile
  • prstohvat soli

sastojci za fil:

  • mrvice od izdubljenih breskvica
  • 300 gr džema od bresaka (ili kajsija)
  • 100 gr mlevenih oraha
  • 2 kašike ruma (ili jedna kašičica ekstrata ruma)

za dekorisanje: 

  • crvena i žuta boja za kolače
  • kristal šećer

Priprema:

U duboku plastičnu posudu stavite brašno, dodajte izrendanu limunovu koricu, pa dodajte prašak za pecivo i so.

Sve dobro sjedinite. 

U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje, mleko i ekstrat vanile, pa sve ulijte u brašno i umesite glatko testo. 

Pokrijte ga folijom i ostavite u frižider da odstoji sat vremena. 

Na radnu površite pospite malo brašna.

Testo izvadite iz frižidera, stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu i isecite te ga na dva jednaka dela i napravite dve rolnice, a rolnice iseckajte na manje komadiće.

Svaki komadić oblikujte u kuglicu i ređajte ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Imajte u vidu da kuglice treba da budu iste veličine, ali i da će narasti u toku pečenja, pa ih odvojte jednu od druge.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepni, oko 15 minuta, boja biskvita treba da ostane svetla.

Još tople pečene biskvite, pažljivo izdubiti tankim nožićem.

Mrvice stavite u posudu, pa dodajte sve ostale sastojke za fil.

Biskvite punite filom, pa spojite dva biskvita tako da dobijete oblik loptice, odnosno breskve.

Postupak ponavljate sve dok imate kolača i fila.

Jestive boje pomešajte sa vodom u dve posude, pa breskvice umočite prvo u žutu, potom u crvenu boju.

Stavite ih minut na ubrus da se ocede, pa ih uvaljajte u kristal šećer.

Čuvajte ih na hladnom i suvom mestu do služenja.

Prijatno!

Video: Evo kako da od nezrelog paradajza napravite fenomenalnu večeru: Prosto jelo sa mrvom luksuza

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima