• 2

Originalni recept za krompirušu: Pita kakvu još niste probali

Ova poznata pita jedno je od omiljenih jela na Balkanu

Krompiruša, pita od krompira

Foto: Shutterstock

Mnogi smatraju da najbolju pitu od krompira prave u Bosni. Naravno, posebno je ukusna od domaćih kora, ali pošto današnje domaćice nemaju mnogo vremena za "razvlačenje" kora, u obzir dolazi i recept sa onima koje možete da kupite u prodavnici.

Ovako napravljena neće se razlikovati od pite za koju su naše bake pravile domaće kore.

Prednost je što ćete je spremiti brže i jednostavnije. Ovo jelo je odličan izbor kao hranljiv obrok u vreme posta.

Sastojci:

  • 500 gr kora za pitu
  • 2 kg krompir
  • 4 glavice crnog luka
  • 1 šolja ulja
  • soli po ukusu
  • 1 kašičica bibera.

Za preliv:

  • šolja vode
  • so po potrebi.

Priprema: 

Krompire oljuštite, kratko obarite i iseckajte na sitne kockice ili ih izrendajte.

Pomešati ih sa seckanim crnim lukom i začinima, pa posolite.

Odvojite po tri kore sa strane.

Svaku koru premažite uljem i poređati ih jednu preko druge.

Na treću, na duži kraj, rasporedite fil.

Urolalajte i složite u  podmazan pleh ili okruglu tepsiju.

Postupak ponavljajte  dok se ne potrošite sve kore i sav materijal.

Mokrim rukama premažite pitu, a onda četkicom preko toga uljem.

Krompirušu pecite u zagrejanoj rereni, na 180 stepeni, 45 minuta ili dok lepo ne porumeni.

Posoljenu vodu prokuvajte i sipajte preko gotove pite.

Krompirušu prekrijte folijom bar desetak minuta pre služenja.

Prijatno!

Video: Ovu pitu krompirušu može da napravi i početnica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana Janiš

    Meso otvoreno na sredini vapi. Kako se jede! Kašikom!

    0
    0

    Podelite komentar

  • Jedna bakica

    Da demantujem vaš ,, originalni recept za krompirušu". U startu greška. Kod originalne krompiruše nema 500 gr. gotovih kora, već ručno rađene domaće kore. Brašno, so, voda i malo uja, a može i bez ulja. Sve ostao je samo krompiruša u pokušaju ili falš krompiruša. Moj deda ne bi ni probao krompiruša sa gotovim korama.

    9
    8

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima