• 5

Posna sarma po receptu naših baka: Lepša i ukusnija od one sa mesom

Ovo starinsko jelo domaćice rado serviraju kao obavezan deo menija na posnim slavama

Kupus sarma jelo hrana

Foto: Shutterstock

U vreme posta jedno od starinskih, tradicionalnih jela koje su spremale naše bake je posna sarma. U stara vremena one nisu imale soju kojom su menjale meso, ali su umesto ove namirnice vešto koristile ono što su imale, a po čemu je nihov recept za sarmu čuven - orahe.

Kako gurmani tvrde, posna sarma kojoj se dodaju orasi, ako se dobro napravi i polako krčka može da bude ukusnija i lepša od one sa mesom, kojoj malo ko može da odoli.

A ako još hoćete da bude svečarska ili slavska, pa da lepo zamiriše stavite i parče, dva dimljene ribe .

Sastojci:

  • veća glavica kiselog kupusa
  • 3 glavice crnog luka 
  • struk praziluka
  • 200 gr pirinča
  • 2 šargarepe
  • crvena mlevena paprika
  • biber, so
  • šolja mlevenih oraha
  • lovorov list
  • 1 kašika brašna
  • 2 dl ulja

Priprema:

Odvojite listove na glavici kupusa i očistite žilu u sredini svakog lista. Ukoliko je kupus mnogo kiseo ili slan, operite ga u hladnoj vodi.

Crni luk i praziluk očistite i sitno isecite. Šargarepu očistite, narendajte i zajedno sa lukom propržite na polovini predviđene količine ulja.

Posolite, dodajte opran pirinač i još kratko pržitie. Začinite sa pola kašičice crvene mlevene paprike i biberom, pa promešajte i skloniti sa vatre.

Kad se fil prohladi dodajte mlevene orahe i izmešajte.

Na svaki list kupusa stavite kašiku nadeva i uvijte sarme.

Na dno šerpe sa debljim dnom sipajte malo ulja, stavitie sitno iseckan kupus, pa odozgo poređajte sarme.

Između sarmi ubacite tri lista lovora.

Sarme nalijte toplom vodom, da ogreznu i kuvajte poklopljene na tihoj vatri, dok kupus ne omekša.

Po potrebi, u toku kuvanja dolivajte po malo tople vode.

U tiganju zagrejte ostatak ulja, dodajte brašno, propržite ga da blago porumeni, pa dodajte crvenu mlevenu papriku.

Prelijte sarme zaprškom i kuvajte još desetak minuta na tihoj vatri.

Zagrejte rerenu na 200 stepeni, pa ubacite sarmu i zapecite je još 30 minuta.

Poslužite je toplu.

Prijatno!

Video: Kremasta pita sa karfiolom za zdrav početak dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stanica

    Veoma rado spremam posne sarme. Moja mama ih je tako isto spremala i mi smo tradiciju nastavili. Moja deca već odrasli ljudi uvek se raduju kad spremam posnu sarmu. Moram da kažem isto da se u mojom porodici izuzetno malo mespo ne zbog nemaštine nego je to bio naš izbor.

    1
    2

    Podelite komentar

  • Suzana Kljucaric

    Posna sarma???? Ajde molim te ne izmišljaj. Pa nismo vegetarijanci. Zna se šta je sarma i s čim se sprema. Šunka, slanina, rebra.

    2
    9

    Podelite komentar

  • D. M.

    Aha, ma važi, lepša!

    2
    8

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima