• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posni crni kolač kakav su pripremale naše bake: Poslastica od koje ide voda na usta

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rapsodija ukusa od jednostavnih sastojaka

  • 3
Kolač, čokoladni kolač, torta, slatko, dezert

Foto: Shutterstock

Ovaj kolač poznat i kao "posna crna torta" sigurno se bar jednom našao na stolu vaše bake ili majke. Poslastica od jednostavnih sastojaka koje je svaka kuća uvek imala, danas pomalo zaboravljena, ali i dalje vrlo rado viđena.

Ukoliko vam zafali ideja za dane koji su pred nama, a želite da se zasladite, isprobajte ovaj kolač. Priprema se brzo i jednostavno, a sastojci u receptu su svakodnevni.

Sastojci:

 

  • 2 čaše brašna
  •  

  • 3 kašike džema (šljiva, kajsija)
  •  

  • 1 kašičica sode bikarbone
  •  

  • 1 i po čaša šećera
  •  

  • 2 čaše gazirane ili obične vode
  •  

  • 1/2 čaše ulja
  •  

  • 2 kašike kakaa
  •  

  • 1 kašičica cimeta
  •  

  • šećer u prahu za posipanje
  •  

 

Priprema:

 

U dublju činiju sipajte šećer, vodu, džem i ulje, pa sve dobro sjedinite. Potom dodajte brašno, sodu bikarbonu, kakao i cimet i sve izmešajte tako da nema grudvica.

Pleh podmažite i pospite brašnom ili ga obložite papirom za pečenje, pa izlijte smesu.

Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Čačkalicom proverite da li je pečen, ukoliko ubodete u sredinu kolača i ona izađe suva, kolač je gotov.

Ostavite ga da se ohladi, pa pospite šećerom u prahu i poslužite. Za još bolji ukus kolač možete premazati sa još 2-3 kašike džema po izboru. 

Prijatno!

 

Video: Dezert gotov za 10 minuta: Od starih banana do sočnog kolača

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Mirjana

    4. decembar 2021. | 12:42

    Što više tih najjeftiniji recepata Je li ljudi Srbi nemaju šta da jedu osim pojedinaca koji jedu po kafanama u Beogradu na vodi i drugim skupim restoranima a nama svaki dan tu priređuje te neke najjeftinije čorbice čorbice i te kolačiće sa brašnom i uljem

    Podelite komentar

  • AnaX

    5. decembar 2021. | 09:51

    Molim vas, naglasite da dzem treba da bude bez dodatka dzem-fixa, koji imaju uglavnom kupovni dzemovi, a koji je goveđi želatim, odn.životinskig porekla. Sa takvim dzemom, kolač NIJE POSAN.!!!

    Podelite komentar

  • nibrS

    4. decembar 2021. | 13:27

    Da, baš su naše bake imale kakao ..

    Podelite komentar