• 3
 ≫ 

Recept za starinsku cicvaru: Tradicionalno jelo naših baka opet je u modi

 ≫ 

Ovo jelo bilo je skoro svakodnevno "gost" na trpezi naših predaka

  • 3
Cicvara (Gotovac), hrana, kuhinja, recepti

Foto: Sutterstock

Cicvara je staro, tradicionalno srpsko jelo koje se vekovima pravi na našim prostorima. Po prvobitnom receptu, dok nije stigao kukuruz u Srbiju pravila se od žitarica kao što su pšenica, ovas i raž. Sa dolaskom kukuruza on je preuzeo primat, pa se, kako  naši stari kažu, prava cicvara pravi od žutog projinog, odnosno kukuruznog brašna.

Ovo jelo bilo je skoro svakodnevno gost na trpezi naših predaka, a kako je poznato još od davnina, posebno rado su njim hranili najmlađe, jer su naše bake verovale da ništa kao kukuruzno brašno tako dobro ne jača kosti mališanima.

Cicvara se uglavnom u skoro svim krajevima Srbije sprema na sličan način, sa sitnim varijacijama na temu, a ono što je za nju najvažnije jeste da mora da "pliva u masti" od dobrog punomasnog sira i starog, zrelog kajmaka. Naše bake su govorile da bi je trebalo strpljivo i dovoljno dugo kuvati, a procenjivale su da je kuvana kada "zapliva u masti".

 

Sastojci: 

 

  • 1/2 kg punomasnog, tvrdog sira
  •  

  • 2 dl vode
  •  

  • 2 dl mleka
  •  

  • 200 gr starog kajmaka
  •  

  • žuto kukuruzno brašno po potrebi 

 

Priprema: 

Vodu i mleko stavite u šerpu i zagrevajte. Sir izmrvite ili isecite na listove i stavite u vrelo mleko i vodu da se kuva. Što masniji i stariji sir ili sirevi kao što su ovčiji ili kozji sir, daće bolji ukus cicvari. Kada tečnost počne da ključa počnite da sipate brašno neprekidno mešajući. Mešajte dok se masa ne izjednači. Dodajte kajmak i nastavite da mešate još 10 minuta.

Probajte cicvaru da li je dovoljno slana, pa ako nije dodajte soli. Mešajte na tihoj vatri sve dok vam masa ne postane gumasta od rastopljenog sira i dok cicvara ne počne da pliva u otopljenoj masnoći od sira i kajmaka.

Cicvaru služite vruću uz kiselo mleko, sir ili turšiju.

 

Prijatno!

Video: Recept koji ćete obožavati: I od jaja može da se napravi pravi specijalitet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljka

    27. decembar 2021 | 09:09

    Moja baka je pravila drugacije u Sumadiji ispod Kosmaja. Nije isto. Skuva se projino brasno, neprestalno mesajuci sve do vece gustine. Posebno se otopi mast i u to doda crni luk da bude staklast. A onda se prelije preko gustog skuvanog projinog brasna. Na kraju se doda sir i kajmak.

    4
    6

    Podelite komentar

  • Mlada domacica

    27. decembar 2021 | 15:00

    Ovo je originalan recept cicvare to znam. Ali ne znam koja količina Vrasna ide na ovu količinu. Ko zna nek odgovori ali ozbiljno. Hvala

    3
    1

    Podelite komentar

  • ko zna zna

    27. decembar 2021 | 07:32

    umesto vode ide jagnjeca supa

    2
    14

    Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima