• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za pihtije, toliko ukusne da nećete moći da prestanete da ih jedete

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj specijalitet odlično ide uz proju i kiseli kupus - pripremite sastojke na vreme, da biste sutra mogli da prionete na ovaj zahtevni kulinarski posao

  • 2
Pihtije

Foto: Shutterstock

Dan uoči Bogojavljenja, 18. januara, u većini kuća u Srbiji spremaju se pihtije. Oko ovog jela mišljenja su podeljena – neki ga obožavaju i mogli bi da ga jedu non-stop, a neki ne mogu čak ni da ga probaju.

Svaka domaćica ima svoj recept za pripremu pihtija, a mi vam donosimo onaj koji smo više puta isprobali i uverili se da sa njim nema greške.

Pripremite sastojke na vreme, kako biste sutra mogli da prionete na ovaj višečasovni kulinarski posao.

Sastojci:

 

  • veća dimljena svinjska kolenica
  •  

  • 2 sveže svinjske nogice
  •  

  • 2 dimljene svinjske nogice
  •  

  • 500 gr junećeg ribića
  •  

  • 2 lista lorbera
  •  

  • pola kesice bibera u zrnu
  •  

  • velika glavica belog luka
  •  

  • so
  •  

  • voda
  •  

 

Priprema:

 

Operite svinjske nogice i kolenicu, spustite ih u lonac, dodajte juneći ribić, lorber i biber, pa nalijte vodom i kuvajte na tihoj vatri dok meso dobro ne omekša i počne da se odvaja od kostiju.

Prohladite, pa procedite tečnost i opet je sipajte u dublji sud da provri.

U međuvremenu, odvojite kožuru i meso od kostiju, pa iseckajte, kao što ćete iseckati i meso od junećeg ribića. Rasporedite meso (i iseckanu kožuru, ko voli) po dnu posude u kojoj će biti pihtije.

Proključalu tečnost sipajte na tacnicu, pa proverite da li se dobro lepi. Ako volite čvršće pihtije i tečnost se dobro lepi, nemojte dodavati vodu, već skinite posudu sa šporeta i u nju sipajte očišćen i sitno iseckan beli luk, kao i soli po ukusu.

Ako volite da pihtije budu malo mekše, dolijte još vode i ostavite da provri.

Sve dobro promešajte i sipajte u posudu preko mesa. Ostavite da se ohladi, a onda posudu sa pihtijama prebacite u frižider da odstoji preko noći.

Sutradan kašikom skinite sloj masti koji ume da se „uhvati“ na površini pihtija, pa ih pospite alevom ili ljutom tucanom paprikom, isecite i služite.

Pihtije odlično idu uz proju i kiseli kupus.

Prijatno!

 

Video: Kad ga udariš ono kaže GROK

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Prokuplje

    17. januar 2022. | 16:38

    Pa od cega da se stegnu... fali teleca noga

    Podelite komentar