• 0

Recept za jagnjeće sarmice u maramici: Starinski delikates kom je teško odoleti

, Telegraf

Jedno je sigurno - ovakvo jelo ili obožavate da jedete ili ne volite da ga vidite ni na fotografiji

  • 0
Sarmice u skrami/maramici

Foto: Shutterstock

Sarmica od iznutrica nekada se podrazumevala na svakoj slavskoj trpezi. Iako neki sa neodobravanjem gledaju na jela ovog tipa, činjenica je da su ona delikates.

U prošlim vremenima mnogo više se vodilo računa da o tome da se što manje namirnica i hrane baca, pa se pretpostavlja da je tako i ovo jelo nastalo.

Jedno je sigurno - ovakvo jelo ili obožavate da jedete ili ne volite da ga vidite ni na fotografiji, a mi vam donosimo recept kome niko neće moći da odoli.

Sastojci:

  • 1 kg jagnjećih iznutrica
  • 1 trbušna maramica
  • 3 glavice crnog luka
  • 3 velika čena belog luka
  • 50 ml ulja
  • 50 gr pirinča
  • 4 jaja
  • so, biber u zrnu
  • nekoliko listova lovora
  • sirće
  • voda

Priprema: 

Maramicu i iznutrice držite u hladnoj vodi sa dodatkom pola šolje sirćeta nekoliko sati. Vodu promenite nekoliko puta u tom periodu.

Iznutrice stavite da se kuvaju u slanoj vodi, pa dodajte lovorov list i zrna bibera.

Skuvane iznutrice iseckajte sitno ili sameljite krupnije.

Luk sitno iseckajte, beli luk izgnječite, pa sve zajedno prodinstajte na ulju. Pirinač skuvajte uobičajeno.

Iznutrice, izdinstani luk, pirinač i jaja sjedinite u kompaktnu smesu. Začinite po ukusu solju i biberom.

Maramicu isecite na jednake delove, otprilike na kvadrate 15x15 cm, pa punite smesom i motajte u sarmice, vodeći računa da fil ne ispada.

Sarmice poređajte jednu do druge u podmazanu posudu i pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Sarmice poslužite uz kiselo mleko ili pavlaku i domaći hleb.

Prijatno!

Video: Tajna se krije u jednom sastojku: Ovako se pravi najukusnija paradajz čorba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima