Recept za jagnjeće sarmice u maramici: Starinski delikates kom je teško odoleti
Jedno je sigurno - ovakvo jelo ili obožavate da jedete ili ne volite da ga vidite ni na fotografiji

Foto: Shutterstock
Sarmica od iznutrica nekada se podrazumevala na svakoj slavskoj trpezi. Iako neki sa neodobravanjem gledaju na jela ovog tipa, činjenica je da su ona delikates.
U prošlim vremenima mnogo više se vodilo računa da o tome da se što manje namirnica i hrane baca, pa se pretpostavlja da je tako i ovo jelo nastalo.
Jedno je sigurno - ovakvo jelo ili obožavate da jedete ili ne volite da ga vidite ni na fotografiji, a mi vam donosimo recept kome niko neće moći da odoli.
Sastojci:
- 1 kg jagnjećih iznutrica
- 1 trbušna maramica
- 3 glavice crnog luka
- 3 velika čena belog luka
- 50 ml ulja
- 50 gr pirinča
- 4 jaja
- so, biber u zrnu
- nekoliko listova lovora
- sirće
- voda
Priprema:
Maramicu i iznutrice držite u hladnoj vodi sa dodatkom pola šolje sirćeta nekoliko sati. Vodu promenite nekoliko puta u tom periodu.
Iznutrice stavite da se kuvaju u slanoj vodi, pa dodajte lovorov list i zrna bibera.
Skuvane iznutrice iseckajte sitno ili sameljite krupnije.
Luk sitno iseckajte, beli luk izgnječite, pa sve zajedno prodinstajte na ulju. Pirinač skuvajte uobičajeno.
Iznutrice, izdinstani luk, pirinač i jaja sjedinite u kompaktnu smesu. Začinite po ukusu solju i biberom.
Maramicu isecite na jednake delove, otprilike na kvadrate 15x15 cm, pa punite smesom i motajte u sarmice, vodeći računa da fil ne ispada.
Sarmice poređajte jednu do druge u podmazanu posudu i pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Sarmice poslužite uz kiselo mleko ili pavlaku i domaći hleb.
Prijatno!
Video: Tajna se krije u jednom sastojku: Ovako se pravi najukusnija paradajz čorba
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.