• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za domaći baget: Mekan i mirisan, lepši je od onog iz pekare

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mirisno testo koje otvara apetit

  • 0
Hleb, baget

Foto: Telegraf.rs

Francuski hleb, poznatiji kao baget je duga, tanka vekna hleba koji je poslednjih godina opet postao popularan na našim prostorima.

Iako se u osnovi ne razlikuje puno od klasičnog hleba, baget se izdvaja zbog takozvanog startera koji je neophodan za njegovu pripremu. Recept je vrlo jednostavan, i verujete nam da je vredno čekati, jer će vas ukus ovog peciva oduševiti.

Sastojci za testo:

 

  • 350 gr brašna
  •  

  • 1 kašičica soli
  •  

  • 1 kašičica šećera
  •  

  • 2 dl vode
  •  

  • ulje
  •  

  • 1 žumance 
  •  

  • origano za posipanje
  •  

 

sastojci za starter:

  • 1 dl vode
  •  

  • 25 gr svežeg kvasca
  •  

  • 150 gr brašna
  •  

 

Priprema:

 

Prvo pripremite starter.

U dubljoj posudi razmutite kvasac sa toplom vodom. Dodajte brašno i sve fino umesite.

Posudu prekrijte folijom i ostavite na sobnoj temperaturu najmanje šest sati, a može da odstoji i preko noći. Za to vreme, kvasac će se aktivirati i napraviće se smesa prepuna mehurića.

U posebnoj činiji pomešajte brašno, so, šećer, vodu i aktivirani kvasac. Ukoliko je potrebno, dodajte još malo vode ili brašna, kako bi testo bilo glatko.

Nauljite stranice činije i ostavite testo da "odmori" tri sata. Na svakih sat vremena premesite testo.

Testo prebacite na radnu površinu i podelite na dva dela. Svaki deo rastanjite rukama u oblik pravouganika i zavijte u rolat, pa ih prebacite u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom.

Pokrijte ih i ostavite da odstoje još sat vremena.

Pre nego što ih stavite u rernu, premažite ih razmućenim žumancetom i pospite origanom ili nekim drugim začinom. Nožem zasecite baget na nekoliko mesta.

Bagete pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 35 minuta.

Služite ih tople, a ukusni su i kad se ohlade.

Prijatno!

 

Video: Tajna se krije u jednom sastojku: Ovako se pravi najukusnija paradajz čorba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti