• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tradicionalni recept za ruski boršč: Jelo na kašiku koje će vas ugrejati za tili čas

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukusno, zdravo i veoma hranljivo

  • 0
boršč foto: pixabay.com

Tradicionalna trpeza u Rusiji nezamisliva je bez boršča, jela sa povrćem i mesom koje donekle liči na naše čorbe, ali je hranljivije, a mnogi kažu i ukusnije.

Prednost boršča je u tome što se može pripremiti od bilo koje vrste mesa i povrća koje imate u kući, a mi vam donosimo tradicionalni recept po kom se boršč priprema u Rusiji.

Sastojci:

  • 500 gr piletine, junetine ili svinjetine
  • 2 cvekle
  • 500 gr kiselog kupusa
  • 4 krompira
  • 2 šargarepe
  • glavica crnog luka
  • ulje, so, suvi biljni začin
  • kafena kašičica šećera
  • kafena kašičica aleve papirke
  • nekoliko zrna bibera
  • 200 ml soka od paradajza
  • pavlaka (po želji)
  • sok od limuna (po želji)

Priprema:

Ukoliko pravite boršč od pilećeg mesa, kao što se priprema u Rusiji, stavite meso u lonac sa vodom, malo posolite i kuvajte kao za supu.

Ako, pak, želite da pravite boršč od junećeg ili svinjskog mesa, onda najpre isecite meso na kockice, pa ga spustite u lonac sa malo posoljenom vodom i kuvajte.

Dok se meso kuva, pripremite povrće.

Oljuštite krompir, pa ga iseckajte na kockice. Cveklu takođe oljuštite i isecite na kockice. Isto uradite i sa šargarepom.

Kiseli kupus isecite na rezanca ako nemate već pripremljen kupus ribanac.

Skuvano meso izvadite iz lonca sa vodom, pa u tu vodu stavite iseckan krompir, cveklu i šargarepu i kuvajte. Kad je povrće na pola kuvano, dodajte kiseli kupus isečen na rezanca, pa ostavite posudu na šporetu još desetak minuta.

U zasebnoj posudi na malo ulja prodinstajte iseckan crni luk, pa dodajte kašiku aleve paprike, so, suvi biljni začin, kašičicu šećera i sok od paradajza. Kad tečnost provri, sipajte je u lonac u kom se nalazi kuvano povrće.

Meso na kratko propržite u tiganju, ocedite ga od viška masnoće i prebacite u lonac sa povrćem. Dodajte zrna bibera, sve dobro promešajte, vratite lonac na šporet i kuvajte poklopljeno još pola sata na tihoj vatri.

Boršč služite sa pavlakom i nekoliko kapi limunovog soka.

Prijatno!

Video: Tajna se krije u jednom sastojku: Ovako se pravi najukusnija paradajz čorba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti