• 4

Recept za starinsku krompir čorbu sa piletinom: Okrepljujuće jelo na kašiku

Topla čorba deluje "lekovito", naročito ako napolju "caruje" temperatura u minusu

  • 4
krompir čorba

Foto: Shutterstock

Kada u hladne dane dolazimo kući, pored čaja koji uvek dobro dođe, prava je blagodet za ručak imati i neko toplo jelo "na kašiku". Još od davnih vremena naše bake su zimi rado na trpezu iznosile krompir čorbu, a mi vam donosimo recept po kome su je pravile.

Tada je neretko ova čorba pravljena i "klot", odnosno bez mesa, ali svakako da je ovo jelo ukusnije i celovitiji obrok sa, recimo, piletinom.

Sastojci: 

  • 500 gr pilećeg belog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 veće šargarepe
  • 5 krompira
  • so, biber, suvi biljni začin 
  • 1 kašika ulja 
  • 1 kašičica začinske crvene paprike 
  • 2 kašike brašna
  • sveži peršun

Priprema:

Na malo zagrejanog ulja popržite sitno iseckan crni i beli luk. Kad luk postane staklast, dodajte pileća prsa isečena na kockice, kao i šargarepu isečenu na kockice. Propržite sve zajedno, dodajte suvi biljni začin i čašu vode, pa dinstajte sve zajedno dok meso ne omekša. Zatim dodajte i krompir isečen na kockice srednje veličine.

Dolijte još litar vode i kuvajte još 25 minuta, odnosno dok se krompir ne skuva. Posolite i pobiberite po ukusu.

Kad je čorba skoro gotova, pripremite zapršku. Na malo ulja propržite začinsku papriku, dodajte brašno i brzo mešajte da se ne naprave grudvice. Dodajte vode iz čorbe i mešajte dok ne proključa. Zatim zapršku sipajte u čorbu, promešajte i kuvajte još 10 minuta.

Čorbu poslužite toplu, a po vrhu naseckajte sveži peršun, a ako želite možete dodati i kašiku kisele ili malo neutralne pavlake pri posluženju.

Ova čorba je uz salatu po izboru dovoljna za kompletan obrok.

Prijatno!

Video: Tajna se krije u jednom sastojku: Ovako se pravi najukusnija paradajz čorba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vu

    Začonska ili aleva paprika se ne pr6i jer postaje gorka. Već se poprži brašno na kraju dodaje paprika kada se tiganj sklanja sa vatre.

    22
    3

    Podelite komentar

  • Bina

    Pred kraj čorbe izvaditi par krompirica i šargarepe izgnjeciti viljuskom dodati vode iz čorbe izmjesati i vratiti u čorbu, mnogo ljepše i bolje ko ne voli zaprske

    12
    1

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima