• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za pišinger oblande kakve su pravile naše bake: Čokoladni kolač koji se topi u ustima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Originalni recept je zadržan u porodici Pišinger, a mi vam donosimo verziju koja sigurno može da parira originalu

  • 0
Oblande, kolači, slatko, čokolada, sitni kolači Foto: Shutterstock

Pišinger torta ili kolač jedna je od poslastica koju su često pripremale naše mame i bake. Jednostavni sastojci daju čokoladno zadovoljstvo, svilenkasti fil koji se ugnezdio između hrskavih korica od oblande.

Oskar Pišinger, poslastičar iz Beča kreirao je ovaj čuveni kolač. Pišinger je poslastičarnicu, osnovanu davne 1852. godine, nasledio od svog oca Leopolda i upravo na ovom mestu kreirao poslasticu od koje nam i danas, 170 godina kasnije, ide voda na usta.

Originalni recept je zadržan u porodici Pišinger, a mi vam donosimo verziju koja sigurno može da parira originalu.

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 300 gr crne čokolade
  • 450 gr šećera
  • 250 gr putera
  • 1 pakovanje oblandi

za glazuru:

  • 100 gr crne čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Jaja i šećer sjedinite žicom, ne mikserom dok blago ne zapene. Smesu stavite da se kuva na pari, vodeći računa da sud u kome su jaja voda ne dodiruje.

Smesu kuvajte na pari sve vreme mešajući, dok se kristali šećera ne istope, a jaja postanu gusta. To ćete najbolje videti ukoliko povučete varjačom po dnu suda i dno možete da vidite.

Potom dodajte izlomljenu čokoladu i sve mešajte dok se čokolada ne istopi.

Smesu ostavite da se ohladi u potpunosti.

Puter dobro umutite mikserom, pa dodajte kašiku po kašiku ohlađenog fila od čokolade. Sve dobro sjedinite mikserom. 

Fil podelite na četiri jednaka dela, pa filujte oblande. Nafilovane pritisnite nečim teškim, kako bi se bolje zalepile.

Posle najmanje dva sata hlađenja, nanesite glazuru.

Čokoladu otopite sa uljem na tihoj vatri ili pari, pa prelijte pišinger oblande. Ostavite da se čokolada stegne, pa secite na parčiće željene veličine i poslužite.

Prijatno!

Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti