• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pekarske kiflice bez kapi ulja: Recept za ukusno pecivo mekano poput pamuka

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svaka domaćica ima svoj isproban recept za kiflice, a ovaj se razlikuje od ostalih po premazu koji pecivu daje sjaj

  • 1
Foto: Branka Trifunović

U vreme posta na vodi mnoge domaćice pribegavaju pripremi peciva koje može duže da stoji, a da ipak ostane sveže i hrskavo.

Kiflice sa džemom uvek su dobro rešenje, jer mogu da ih jedu i oni koji ne poste, a prikladne su i kao doručak i kao desert posle ručka.

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 400 ml vode
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1  kašika sirćeta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 20 g svežeg kvasca
  • džem po izboru
  • 1 kašika brašna i 100 ml vode za premazivanje

Priprema:

Zagrejte vodu tek da bude mlaka, pa je skinite sa šporeta. Dodajte šećer, izmrvljen kvasac i malo brašna. Razmutite i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.

Posle desetak minuta u smesu dodajte sirće, so, ostatak brašna i prašak za pecivo, pa zamesite testo i ostavite na toplom mestu da testo nadođe (oko pola sata).

Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte testo oklagijom, isecite ga u obliku trouglova, nafilujte džemom, pa uvijte u kiflice.

Kiflice ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, obavezno ih pokrijte krpom i ostavite da odstoje 45 minuta. Potom ih pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumene.

Dok se kiflice peku, razmutite kašiku brašna u 100 mililitara vode, pa kuvajte dok tečnost ne proključa. Vrućom tečnošću premažite tek ispečene kiflice, pa ih ostavite da se prohlade i služite.

Prijatno!

Video: Ovaj pekar je toliko vešt da za minut iseče 500 kiflica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari