• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Originalni recept za domaće njoke: Pogodne za zamrzavanje, bolje od kupovnih

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pogodne su za zamrzavanje, pa kada nemate vremena, dobro će vam doći, jer ćete uz lagani sos imati gotovo jelo za dvadesetak minuta

  • 2
Gnocchi, Njoke, pasta, italijanska kuhinja Foto: Shutterstock

Iako ne baš komšijska država, Italija ima velikog uticaja kako na svetsku, tako i na srpsku kuhinju. Tako se i u restoranima, ali i na menijima u kućnoj varijanti često nalaze delikatesi "države pice i paste". Jedna od omiljenih vrsta italijanske paste su svakako njoke.

Budući da su danas prilično dostupne, većina se odlučuje da skrati proces pripreme i kupi gotovo pakovanje njoki, ali njihov ukus daleko je bolji ukoliko ih sami pripremite.

Pogodne su za zamrzavanje, pa kada nemate vremena, dobro će vam doći, jer ćete uz lagani sos imati gotovo jelo za dvadesetak minuta.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 50 g maslaca
  • 1 kašičica soli
  • 2 jajeta
  • 1 kg brašna

Priprema:

Krompir oljuštite, pa ga skuvajte u dosta slane vode.

Kuvani krompir izgnječite, dodajte mu maslac i so i sve dobro sjedinite. U gotov, prohlađen pire dodajte jaja, pa ponovo sve sjedinite.

Istresite krompir na dobro pobrašnjenu površinu, pa mesite sve vreme dodajući brašno.

Testo je veoma lepljivo, pa dok mesite, ruke treba konstantno da su vam posute brašnom.

Kada testo prestane da se lepi, a masa postane kompaktna, oblikujte je u veliku kuglu. Nožem je podelite na osam jednakih delova.

Svaki deo razvaljajte u tanki, dugi valjak i nožem secite manje, jednake komadiće. Ukoliko posedujete dasku za njoke, na nju spuštajte po komadić testa, prislonite ga prstom i savijte. Dobićete komadić testa elipsastog oblika sa karakterističnim rebarcima.

Slične šare možete dobiti prislanjajući njoku na rende.

Gotove njoke ređajte na papir za pečenje, odvojene jedne od drugih kako se ne bi zalepile.

Deo možete koristiti i odmah i kuvati sveže njoke, po nekom od ovih recepata. Deo možete zamrznuti.

Stavite ih tako u zamrzivač najmanje sat vremena, pa ih spakujte u kese u manjim porcijama.

Prijatno!

Video: Od sada ih možete spremati u svojoj kuhinji: Recept za najpoznatija pohovana pileća krilca na svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Slavica

    31. mart 2022. | 13:49

    U testo za njoke se ne stavlja jaje, zato sto bi testo bilo tvrdo.

    Podelite komentar