• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za savršenu maslenicu: Stara, bosanska pita na malo drugačiji način

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tradicionalni prepis za ovu pitu ne sadrži jedan poseban sastojak koji koriste savremene domaćice, a koji joj daje poseban ukus

  • 2
Pita maslenica Foto: Shutterstock

Tradicionalna bosanska pita maslenica poznata je na prostorima Balkana, a recept koji donosimo malo je drugačiji od onog kako su ga pravili decenijama.

Maslenica se nekada premazivala samo mašću ili uljem, a ovako modifikovana, premazana maslacem, mnogo je ukusnija, pa je rado probaju i oni koji nisu ljubitelji ove pite.

Sastojci:

  • 650 g brašna 
  • 1 kasičica soli
  • 550ml vode

Preliv:

  • 100 ml ulja
  • 125 g maslaca

Priprema:

Zamesite glatko testo od brašna, soli i vode. Testo ostavite da "odmori" 20-30 minuta, pokriveno plastičnom folijom.

Potom podelite testo na dva dela, pa svaki deo malo premesite i oblikujte jufku. Jufke ostavite pokrivene da odstoje desetak minuta, pa ih razvucite u krug.

Tanjir na koji ćete staviti jufku podmažite uljem, stavite razvučenu jufku, odozgo premažite uljem i ostavite prekrivenu pola sata da odstoji. Zatim jufke prebacite na pamučni stolnjak i u krug razvlačite koru.

Rastopite maslac. Ostavite dve kašike rastopljenog maslaca i dve kašike ulja sa strane. Razvučenu jufku premažite preostalim maslacem i uljem, pa je preklopite na pola, pa opet na pola i još jednom tako.  Podmažite uljem okruglu tepsiju u kojoj ćete peći pitu. Savijenu jufku prebacite u tepsiju i ušuškajte krajeve.

Odozgo je prelijte maslacem i uljem koje ste odvojili.

Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa pecite pitu pola sata.

Poslužite je toplu.

Prijatno!

Video: Pekari ili roboti?: Ovu neverovatnu veštinu još niste videli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Jedna bakica

    11. maj 2022. | 13:35

    Volela bih da vidim stručnjaka, koji će od 650 gr brašna i 550 ml. vode napraviti glatko testo za pitu.

    Podelite komentar