• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za starinski kačamak: Jelo na kome su odrastale generacije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na ovom obroku odrasle su naše bake i deke, roditelji, a i mnogi od nas

  • 0
Palenta, kačamak Foto: Shutterstock

Kačamak je jedno od onih jela iz bakine kuhinje koje je obeležilo odrastanje mnogih generacija. Može da se pravi od belog ili žutog kukuruznog brašna, a još je bolji i zdraviji ako mu se, kada im je vreme, dodaju i sveže koprive.

Postoje razni recepti za ovo jelo, a mi vam donosimo jedan od onih tradicionalnih. Kačamak je izuzetno zdrav obrok, naročito za mališane, jer blagotvorno utiče na čvrstinu kostiju kod najmlađih.

Sastojci: 

  • 2 velike šolje kukuruznog brašna
  • 8 šolja vode
  • 2 kašike masti 
  • so

Priprema: 

U šerpu sipajte vodu. Posolite je i stavite na vatru da proključa.U ključalu vodu postepeno sipajte kukuruzno brašno, najbolje ono samleveno na vodenici potočari, stalno mešajući varjačom.

Smanjite temperaturu i uz neprestano mešanje kuvajte dvadesetak minuta.Kad se smesa zgusne i vidi se dno šerpe kačamak je gotov.

Zagrejte mast tako da se otopi i "zacvrči", pa prelijte kačamak. Izmešajte i služite kao doručak. Ukoliko imate koprive malo ih blanširajte, sitno iscekajte, pa dodajte kačamaku. Tako će biti još zdraviji i hranljiviji.

Ono bez čega se skoro ne može zamisliti ovo starinsko jelo su kajmak, odnosno sir koji savršeno "idu" uz topao kačamak.

Prijatno!

Video: Potreban je samo minut za preukusan početak dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti