• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slana štrudla sa čvarcima: Pecivo koje je zvezda svakog stola

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pravim gurmanima će izmamiti osmeh na lice

  • 0
Slana štrudla, pogača, slano testo Foto: Shutterstock

Kada govorimo o štrudlama, većini na pamet padaju one slatke, sa makom ili orasima. Međutim, pravi delikates, ali se nešto ređe nalaze na trpezama, jesu slane štrudle.

Veknice punjene raznim dodacima poput šunke, slaninice, sira ili čvaraka izmamiće osmeh svim pravim gurmanima. Donosimo vam recept za štrudlu sa čvarcima, koja će biti prava zvezda na vašoj trpezi.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 500 ml mleka
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 125 g putera
  • 1 jaje
  • 250 g čvaraka
  • 2 kašike masti 
  • susam za posipanje

Priprema: 

U mlako mleko sipajte šećer i kvasac, pa sačekajte da se kvasac aktivira.

Potom dodajte omekšali puter, so i brašno, pa umesite glatko testo. Ostavite ga pokriveno na toplom da nadođe.

Čvarke i mast sameljite u pastu i posolite ako je potrebno.

Kada je testo naraslo, podelite ga na dva dela, premesite i razvijte u dve tanke kore. Svaku koru premažite polovinom paste od čvaraka i savijte u rolat.

Rolate stavite u pleh obložen pek papirom, premažite ih razmućenim jajetom i pospite susamom.

Pokrijte krpom i ostavite da narasta dok se rerna greje na 200 stepeni.

Pecite štrudle oko 45 minuta ili dok ne porumene. Ukoliko počnu da tamne pre nego što su pečene, pokrijte ih folijom i nastavite sa pečenjem.

Pečene slane štrudle izvadite iz rerne, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se malo prohlade, pa secite na parčad željene veličine i poslužite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti