• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se pravi cvetna fokača: Stari italijanski klasik u novom ruhu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim što daje primamljiv izgled, pečeno povrće daje i potpuno neodoljiv ukus

  • 0
Cvetna fokača, testo, doručak, italijansko jelo, fokaća

Foto: Shutterstock

Fokača je poznata verzija italijanskog hleba ili pogače, koja se najčešće priprema obilno posuta maslinovim uljem, ukrašena samo čeri paradajzom i maslinama ili jednostavno posuta morskom solju. 

Najvažnije je da bude ukusna, da lepo naraste, a kako je i izgled hrane veoma bitan, u poslednje vreme popularne su postale i takozvane cvetne fokače.

Testo je isto kao i za obične, ali se raznim povrćem po fokači prave cvetovi. Osim što daje primamljiv izgled, pečeno povrće daje i potpuno neodoljiv ukus.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 250 ml tople vode 
  • 150 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica šećera
  • so

i još:

  • crne i zelene masline
  • špargla
  • beli luk
  • crveni luk
  • čeri paradajz
  • batat
  • drugo povrće po izboru

Priprema:

Testo za fokaču će biti najlepše ukoliko ga umesite dan ranije, a do pečenja premesite nekoliko puta. Kvalitet maslinovog ulja je takođe od velike važnosti, pa sa tim nemojte praviti kompromis.

U mlaku vodu dodajte kvasac i šećer i pustite da kvasac zapeni. Dodajte potom so i brašno i 100 ml maslinovog ulja, pa umesite glatko i mekano testo.

Testo stavite u činiju podmazanu maslinovim uljem, pokrijte folijom i čistom krpom i ostavite da naraste na sobnoj temepraturi.

Ukoliko je pečete istog dana, nekoliko puta, barem tri, premesite testo na sobnoj temperaturi. Ukoliko je pripremate za sutradan, testo pustite da jednom naraste na sobnoj temperaturi, premesite ga i prebacite u frižider da prenoći.

Sutradan ga izvadite dva sata pre pečenja i sačekajte da ponovo naraste. Nadošlo testo više ne premesujete, već ga pažljivo prebacite na pleh podmazan maslinovim uljem.

Lagano ga razvucite rukama, nipošto oklagijom. Prstima napravite udubljenja na fokači.

Masline iseckajte na krugove, crveni luk takođe, čeri paradajz na polovine, pa od povrća formirajte cvetove i ukrasite fokaču po želji.

Dodajte šparglu, batat, peršun, jednostavno se poigrajte, što šarenije - to bolje.

Blago ga utisnite u testo, pa sve pospite ostatkom maslinovog ulja.

Ostavite fokaču ponovo da narasta dok se rerna greje. Pecite je oko 30 minuta na 180 stepeni.

Gotovu fokaču kidajte ili secite na parčiće željene veličine i uživajte.

Prijatno!

Video: Recept za musaku kakvu do sada niste probali: Tradicionalno jelo na moderan način

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti