• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ideja za prolećni ručak: Punjeni, zapečeni patlidžan, zalogaj u kome ćete uživati

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vreme je svežeg povrća, pa bi trebalo iskoristiti priliku da uživamo u hranljivim i ukusnim, a malo drugačijim jelima

  • 0
punjeni patlidžan Foto: Shutterstock

Proleće je prilika da obogatimo naš jelovnik nekim nesvakidašnjim receptima, a jedan od tih koji je hranljiv i ukusan je svakako punjeni patlidžan.

Sprema se jednostavno, a nije vam potrebno ni mnogo vremena da ga pripremite i na stolu imate kompletan ručak, koji možete upotpuniti samo još nekom sezonskom salatom.

Sastojci: 

  • 2 veća plava patlidžana
  • 1 glavica crnog luka 
  • 200 g mlevenog mesa
  • 1/3 šolje pirinča
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • biber
  • 1 kašičica suvog bosiljka
  • 2 čena belog luka
  • 1 dl soka od paradajza
  • so
  • 1/2 čaše kisele pavlake
  • 1 jaje
  • 100 g kačkavalja
  • 1 paradjaz
  • malo peršuna

Priprema: 

Patlidžan očistite, oprerite i presecite na pola, pa izdubite sredinu. U zagrejan tiganj stavite maslinovo ulje i propržite na njemh očišćen i sitno iseckan crni luk. Dodajte mleveno meso, sitno iseckanu sredinu patlidžana koja je izdubljena, posolite, pobiberite, dodajte bosiljak, sitno iseckan beli luk. Prethodno skuvajte pririnač, pa ga tkođe dodajte u meso. Sipajte paradajz, izmešajte i još malo dinstajte.

Gotovim filom napunite patlidžane, staviti ih u vatlostalnu činiju, koju ste podmazali sa malo ulja, prekrijte folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta na 220 stepeni.

Izvadite ih iz rerene, skinite foliju, pa patlidžane prelijte mešavinom umućenog jajeta i pavlake i nastaviti pečenje dok preliv ne porumeni. Tople patlidžane posuti rendanim kačkavaljom, a preko staviti sečene kolutive paradajza, pa vratiti u rernu još nekoliko minuta. Dekorišite peršunom i poslužite tople uz salatu po želji.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti