• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ideja za ručak: "Bumbar", delikates od jagnjećih iznutrica

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veoma brzo, jednostavno i ukusno starinsko jelo poreklom iz Bosne i Hercegovine

  • 1
starinsko jelo bumbar Privatna arhiva

Bumbar je starinsko jelo koje se uglavnom sprema od jagnjetine, mada može i od mlade teletine, jaretine i prasetine.

U Bosni i Hercegovina ga smatraju za svoje nacionalno jelo, međutim spremaju ga i u Crnoj Gori, sa nešto izmenjenim sastojcima, kao i kod nas u Srbiji, tačnije u Šumadiji, gde je često nezaobilazni deo ponude na svadbenoj gozbi.

Sastojci: 

  • 1 jagnjeća maramica
  • 1 jagnjeće iznutrice: bela džigerica, crna džigerica, srce, bubrezi
  • biber i so po želji
  • 2 lovorova lista (u svaki zamotuljak po jedan)
  • 2 kašike peršuna (sitno iseckanog)
  • 1 kašika crvene začinske paprike 
  • 1 veći crni luk (sitno iseckan)
  • 1 šolja pirinča

Priprema:

Skuvajte jagnjeću iznutricu. Ne predugo, jer iznutrice, potogovo džigerica, mogu da se stvrdnu ako se previše termički obrade. Vodu za kuvanje posolite, pobiberite, dodajte lovorov list. Kada su iznutrice skuvane, iseckajte ih sve na kockice, veličine nešto manje od jednog centimetra.

Skuvajte pirinač.

Jagnjeću maramicu potopite u mlaku vodu, neposredno pre "pakovanja" jela, razvucite je, ali oprezno da se ne pocepa.

Iseckane iznutrice kratko propržite sa predhodno sitno iseckanom i proprženom glavicom crnog luka. U smesu potom dodajte skuvani i proceđen pirinač, so, biber, papriku i sve zajedno umotajte u razvučenu maramicu. Možete da pravite manje bumbarčiće ili jednog velikog. To je stvar ukusa. Ono što je važno jeste da se ceo sadržaj umota u maramicu tako da se dobije zamotuljak.

starinsko jelo bumbar Privatna arhiva

Pripremljenog bumbara stavite u pleh i pecite u već zagrejanoj rerni na 220°C oko 35 minuta ili dok maramica ne porumeni.

Jelo se služi toplo i, mada prilog nije ni potreban, uz bumbara najlepše paše pečeni krompir. Od salata se lepo slaže mladi luk i zelena salata. Pošto je jelo veoma jako i masno, lepo ide i kašika kisele pavlake uz njega kao dresing.

U nekim krajevima male bumbare preliju i smesom jajeta i pavlake pre nego što ih stave u rernu i tako zapeku.

Video: Od sada ih možete spremati u svojoj kuhinji: Recept za najpoznatija pohovana pileća krilca na svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Penzionerka

    20. jun 2022. | 22:35

    Taj specijalitet sam jela pedesetih godina proslog milenijuma u Vrnjackoj banji. Toliko mi se svideo da sam ga jela svakodnevno jednog dana za rucak drugog za veceru. I nije bilo tesko jelo. Bila bi steta da ga vise ne spremaju. Nije tesko za spremiti samo je problem gde naci jagnjece iznutrice. Inace jedino kod nas je nemoguce jagnjetinu i prasetinu kupiti u delovima i na kilogram vec samo po cetvrtinu, polovinu ili celo. I to poslednjih godina obavezno dobijes samo glavu ali iznutrice retko. Nikako nisam uspela da saznam cija je izmisljotina takva prodaja.

    Podelite komentar