• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pekmez od kajsija po receptu naših baka: Ovako spremljen može da stoji godinu dana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lagana priprema, savršen ukus

  • 0
džem od kajsija kajsije foto: pixabay.com

U sezoni kajsija mnoge domaćice ne propuštaju da spreme pekmez, džem ili marmeladu od kajsija. Recepata za pripremu poslastica od ovog voća je puno, a mi vam donosimo starinski recept za pekmez koji može da stoji godinu dana, a da se ne pokvari.

Sastojci:

  • 3 kg kajsija
  • 600 g šećera

Priprema:

Operite kajsije, pa ih prepolovite i povadite koštice. U veću šerpu sipajte kajsije tako da njima prekrijete dno, pa ih pospite šećerom. Na isti način utrošite ostatak kajsija i šećera. Sve dobro promešajte varjačom i ostavite da odstoji na hladnom mestu nekoliko sati (najbolje preko noći).

Potom ponovo dobro promešajte kajsije i šećer, pa stavite šerpu na jaču vatru da sadržaj provri. Smanjite temperaturu ringle i kuvajte povremeno mešajući. Pekmez je gotov kad varjačom povučete po dnu šerpe i ostane trag.

Pre nego što će pekmez biti skuvan, u hladnu rernu stavite tepsiju na koju ste poređali dobro oprane hladne tegle. Uključite rernu na 100 stepeni da bi se tegle zagrejale, pa kad pekmez bude skuvan sipajte ga u tegle, dobro ih zatvorite i vratite u rernu još sat vremena.

Prijatno! 

Video: Veljko bodrio sina Željka koji se uplašio susreta sa psom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti