• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako volite sataraš, obožavaćete i menemen: Recept za tursko jelo koje budi sva čula

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kombinacija povrća i jaja sa sirom izvanredna je za početak dana

  • 0
menemen, sataraš Foto: Pixabay

U sezoni paradajza i paprika gotovo da nema kuće u Srbiji u kojoj domaćice barem jednom nedeljno ne pripreme sataraš. Ovo jelo po jednostavnom receptu odlično “ide” uz sezonsku salatu, mlečne proizvode poput jogurta, kiselog mleka, sira, pavlake ili kajmaka, kao i uz meso spremljeno na različite načine.

U Turskoj se pak, jelo “na tu temu” služi za doručak, uz hrskave lepinjice. Proteinski doručak baziran na povrću sa dodatkom sira i jaja poznat je kao menemen, priprema se u bakarnim posudama i dugo drži sitost.

Sastojci:

  • 2 paradajza
  • 2 paprike
  • 100 g sira
  • 2 jajeta
  • 50 g putera
  • so, biber
  • ljuta papričica

Priprema:

Operite paprike, isecite ih na kockice, pa ih propržite desetak minuta u tiganju u koji ste staviti puter. Potom dodajte oljušten paradajz isečen na kockice, pa nastavite da dinstate povrće.

Čim tečnost napola uvri, razbijte jaja, pa ih izmešajte sa povrćem, dodajte izdrobljen sir i ostavite na ringli još par minuta da se sir rastopi i sjedini sa povrćem.

Gotovo jelo pospite iseckanim perušunovim lišćem i služite uz hrskave vruće lepinjice.

Prijatno!

Video: Pastirska pita na naš način: I za gurmane i za one koje vode računa o liniji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti