• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Banica je kraljica južnjačke trpeze: Recept za pitu punu sira kojoj niko ne može da odoli

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na jugu Srbije kažu da se banica nikada ne seče

  • 0
banica, pita sa sirom Foto: Shutterstock

Starinski recepti koji se prenose s kolena na koleno opstaju, i pored kulinarskih noviteta koji se brzo i lako spremaju. Jedan od tih recepata je banica, takozvana sukana pita koja se, kako kažu na jugu Srbije, nikada ne seče, već se lomi.

Ono što ovu pitu čini specifičnom je i što u testo za kore ne idu jaja, niti se pita preliva jajima, kao što je to slučaj sa gibanicom i većinom drugih slanih pita.

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 100 g masti (ili 150 ml ulja)
  • ravna kafena kašičica soli
  • 150 ml vode
  • 400 g starijeg zrelog sira ili fete

Priprema:

Zagrejte vodu da bude mlaka, pa je sipajte u posudu za mešenje, dodajte so i brašno i umesite glatko testo. Podelite testo na četiri dela, svaki deo razvucite oklagijom na veličinu plitkog tanjira, premažite mašću ili uljem i ostavite da odstoji 20 minuta.

Radnu površinu nauljite, pa rukama ili oklagijom razvucite svaki deo testa tako da ono bude što tanje. Po razvučenim korama stavite izmrvljen sir, prelijte ih rastopljenom mašću ili uljem, zarolajte i spuštajte u podmazanu okruglu tepsiju.

Poprskajte banicu mešavinom ulja i vode, pa je pecite  na 200 stepeni dok ne porumeni.

Služite sa jogurtom ili kiselim mlekom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti