• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Domaći hleb koji se ne mesi: Recept koji mogu da naprave i početnici u kuhinji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Princip pripreme je krajnje jednostavan

  • 1
domaći hleb Foto: Shutterstock

Vazdušast domaći hleb sa hrskavom koricom je savršen za doručak uz različite namaze, a daleko je ukusniji od onog iz pekare.

Ukoliko niste vični mešenju testa, ovaj recept će vam se posebno dopasti. Nećete se oznojiti dok pripremate testo, a finalni proizvod će oduševiti vaše ukućane.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 500 ml vode
  • kafena kašičica soli
  • kafena kašičica šećera
  • kesica suvog kvasca

Priprema:

U posudu sa mlakom vodom sipajte kvasac, dodajte malo brašna i kašičicu šećera, pa razmutite i ostavite pet minuta da se kvasac aktivira.

Potom u veću posudu sipajte brašno, dodajte aktivirani kvasac i kafenu kašičicu soli, pa sve dobro izmešajte varjačom. Testo će biti veoma retko, ali neka vas to ne brine - tako i treba da izgleda u ovoj fazi. Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da nadođe sat i po vremena.

Kad vidite da se testo udvostručilo, još jednom ga promešajte varjačom i ostavite da odstoji još sat vremena. Toliko je, naime, potrebno da se u testu stvore rupice.

Šerpu ili vatrostalnu posudu stavite u rernu da se dobro zagreje, pa je pažljivo izvadite, iznutra obložite papirom za pečenje i sipajte testo, pa ga zasecite. Poklopite posudu, stavite je u rernu i pecite hleb tako poklopljen pola sata na 220 stepeni. Potom skinite poklopac i smanjite temperaturu rerne na 200 stepeni, pa pecite dok se na hlebu ne uhvati korica.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • BASA

    12. avgust 2022. | 08:22

    Odličan recept ! Hvala vam !

    Podelite komentar