• 0
 ≫ 

Stara hercegovačka cicvara: Spremite za doručak ovaj zaboravljeni specijalitet

 ≫ 

U Hercegovini je najukusnija ako se pravi sa dodatkom škripavca, sira koji je mlečan i sladak, sa blagom biljnom aromom

  • 0
Hercegovačka cicvara

Foto: Shutterstock

Cicvara, danas skoro potpuno zaboravljeni srecijalitet, nekada je bila nezaobilazni deo srpske, crnogorske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje. Sprema se od žutog ili belog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka ili sira, u zavisnosti od toga u kom se kraju sprema specijalitet.

Servira se u tanjiru, jede kašikom, a po želji može da se prelije i medom. U Hercegovini je najukusnija ako se pravi sa dodatkom škripavca, sira koji je mlečan i sladak, sa blagom biljnom aromom, specifičan za to podneblje gde krave, na obroncima planina tokom cele godine slobodno pasu svežu travu, vres i kadulju.

Sastojci:

  • 2 dl vode
  • 2 dl mleka
  • 300-400 g sira škripaca ili kajmaka
  • 8 kašika belog kukuruznog brašna
  • 1 kašika masti nerastopljene (ako se koristi kajmak ne treba)
  • 1 kašičica soli
  • kašika meda

Priprema:

Mleko, vodu i mast stavite da prokuva, dodajte sir, posolite i izmešajte.

Kad ponovo prokuva, smanjite temperaturu, sipajte kukuruzno brašno i neprekidno mešajte da polako krčka 10-ak minuta. Kad se po dnu posude "uhvati" smesa, kao da se malo lepi i dobija teksturu "žvake", gotova je.

Najlepša je vruća. Može da se posluži uz kiselu pavlaku, jogurt ili kiselo mleko, a može i da se napravi salata po želji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok