Vreme čitanja: oko 1 min.
Recept za južnjački ajvar: Ukus tradicije koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim
Vreme čitanja: oko 1 min.
Bolji je od onog kupovnog
Miris pečenih paprika koji se širi domaćinstvima prvi je vesnik jeseni. Ajvar, koji mnogi nazivaju i srpski kavijar, obavezan je deo svake zimnice, jer je nezamenljiv kao namaz i dodatak mnogim jelima.
Iako ajvar možete kupiti i u prodavnici, ipak je bolji ovaj domaći, a za sve ljubitelje otkrivamo recept za najukusniji ajvar koji se sprema na jugu Srbije.
Sastojci:
- 4 kg crvene paprike
- 2 dl ulja
- 2 kašike vinskog sirćeta
- so po ukusu
Priprema:
Paprike temeljno operite i dobro osušite, pa ih pecite na roštilju na tihoj vatri dok ne omekšaju. Pečene paprike stavite u kesu i veliku posudu, pa ih dobro ušuškajte.
Posle nekog vremena paprike oljuštite od kožice, očistite ih od peteljki i semenki, pa ih ostavite da se ocede u toku noći.
Sledećeg dana sameljite paprike na mašini za mlevenje. Šerpu u kojoj ćete kuvati ajvar malo nauljite, dodajte paprike, pa stavite na šporet.
U drugu šerpu sipajte ostatak ulja i stavite je na ringlu da se dobro ugreje. Dok se ulje greje, mešajte paprike u šerpi na srednje jakoj vatri oko 20 minuta.
Zagrejanim uljem prelijte paprike. Ajvar pržite dva-tri sata dok ne proključa.
Ajvar je gotov kada varjaču povučete po sredini šerpe, a vidite dno. Pred kraj dodajte sirće i so, pa vruć ajvar sipajte u vruće i čiste tegle.
Zatvorite ih i stavite u rernu na oko sat vremena na 75 stepeni. Tegle ostavite u zatvorenoj rerni dok se ne ohlade, a onda ih čuvajte na hladnom i mračnom mestu do upotrebe.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Xy
Čuj bolji od kupovnog. Svašta. Zar je teško biti bolji od kupovnog?
Podelite komentar