• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Štapići od maslina: Napravite za doručak italijanske "grissini alle olive” na tradicionalan način

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaista ih je lako napraviti - daleko lakše od hleba

  • 0
Štapići od maslina Foto: Shutterstock

Hlebni štapići od maslina – zvani  grissini alle olive – varijacija su tradicionalnog recepta za italijanse štapiće koji imaju daleko bolji ukus od bilo koje vrste kupljene u prodavnici.

Hrskavi su i savršena ideja za doručak, užinu ili predjelo. Možete da ih poslužite samo uz jogurt ili neki sir i nešto suhomesnato po izboru. Zaista ih je lako napraviti - daleko lakše od hleba!

Takođe, možete da uključite i svoju decu u proces oblikovanja, jer se komadi testa povlače rukom da bi se stvorili dugački štapići, aktivnost u kojoj deca posebno uživaju.

Sastojci: 

  • 500 g višenamenskog brašna
  • 250 ml mlake vode
  • 1 kašičica šećera
  • 2 g  aktivnog suvog kvasca
  • 20 g otopljenog putera
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja + više za premazivanje
  • ¼ kašičice soli
  • 4 kašike maslina iseckane i dobro oceđene
  • 2 kašike brašna od durum pšenice

Priprema: 

U posudi za merenje pomešajte mlaku vodu, šećer i aktivni suvi kvasac. Ostavite pet minuta da se aktivira (dok ne postane penasto).

Stavite brašno u činiju. Ako imate električni mikser stavite nastavak sa kukom i uključite mikser na lagano mešanje.

Postepeno dodajte mešavinu vode i kvasca, rastopljeni puter i ekstra devičansku maslinu. Mesite smesu oko dva minuta. Zatim posolite i nastavite da mesite još osam minuta. Dodajte seckane masline i nastavite da mesite oko dva minuta.

Kada je testo gotovo, oblikujte ga u dva centimetra debljine i dužine oko 10 centimetra. Namažite vrh pravougaonika sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja i pospite ga brašnom od durum pšenice.

Pokrijte testo čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže oko dva sata.

Oštrim nožem isecite testo duž kraće strane. Nežno rolajte testo dok ne napravite štapić. Tako nastavite dok ne porošite celu smesu.

Poređajte štapiće u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni 15-20 minuta ili dok ne porumene.

Ostavite da se potpuno ohlade pre serviranja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti