• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napravite ova tri namaza od putera i uživajte nedeljama u tostu za doručak

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odličan namaz da imate u frižideru, pri ruci. Njime može da se premaže tost ili da se koristi kao pojačivač ukusa kod jednostavnijih jela

  • 0
Puter Foto: Shutterstock

Puteri sa različitim uskusima su odlično rešenje za raznovrsni, a opet veoma brzi doručak. Potrebno ih je samo ranije pripremiti i za doručak narednih dana imate namaz spreman za tost.

Ovako spremljeni puteri su takođe veoma zahvalni kada želite da pojačate ukus nekog jednostavnijeg jela, kao što su mesa sa roštilja, jednostavne supe, domaće pecivo ili sendvič. Za kombinacije koje možete da napravite nebo je granica.

Možete da ih spremite u manjoj ili većoj količini, mogu da stoji u frižideru ili da ih zamrznete. U moru različitih ukusa izdvojili smo sva tri, a vi možete sami da pokušate da napravite i neku svoju varijantu.

Sastojci:

  • po 1⁄2 šolje putera (ili 1/2 šolje margarina kao zamena) za svaku vrstu, na sobnoj temperaturi

za puter sa crvenom paprikom:

  • 2 kašike putera ili 2 kašike margarina
  • 2 kašike crvene paprike, sitno iseckane
  • 2 kašike luka, sitno iseckanog
  • 1 čena belog luka, izgnječen
  • 1⁄4 kašičice sušenog ruzmarina, izmrvljenih
  • so i biber po ukusu

za puter sa limunom i mirođijom:

  • korica od 1 limuna, sitno narendana
  • 1-2 kašike limunovog soka
  • 1 kašika sitno seckane sveže mirođijie

za puter sa semenkama senfa:

  • 2 kašičice zrna slačice 
  • 2 kašičice senfa
  • 2 kašičice meda
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Puter sa paprikom

Rastopite dve kašičice putera ili margarina u maloj šerpi na umerenoj vatri. Dodajte iseckanu crvenu papriku, luk i beli luk i sotirajte dok povrće ne omekša, oko pet minuta. Dodajte ruzmarin, so i crni biber.

Uklonite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

U srednjoj posudi pomešajte mešavinu crvene paprike sa polovinom šolje putera pomoću drvene kašike.

Puter sa mirođijom i limunom

U činiji pomešajte omekšali puter sa limunovom koricom, limunovim sokom i sitno seckanim mirođijem. Dobro promešajte.

Puter sa semenkama senfa

Pomešajte mikserom puter, zrna slačice, senf, med, so i crni biber. Mutite na srednjoj niskoj brzini dok se potpuno ne sjedini.

Probajte i po želji dodajte još soli ili bibera.

Odlaganje

Prebacite svaku smesu na pek-papir ili providnu foliju i umotajte smesu putera u "crevo". Upakujte krajeve folije i stavite u frižider ili zamrzivač, gde može da stoji do dva meseca.

Poslužite puter na tostu ili hleabu ili ga koristite za aromatiziranje jela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti