• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vojvođani se najbolje sećaju ovog specijaliteta: Pečeno meso u masti spemale su naše bake

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Krmenadle, vrat i drugo meso prvo se dobro posoli, a zatim se prži na ulju ili masti. Iskusne domaćice ga čuvaju i po dva dana da odstoji u marinadi!

  • 3
Meso u masti Printskrin: Youtube/Estee in Sweden

Ranije, dok domaćinstva nisu imala zamrzivače i frižidere, meso i svi mesni proizvodi skladištili su se na poseban način. U teglama ili drugim odgovarajućim posudama; kobasice i drugo meso čuvali su se u svinjskoj masti.

Meso bi se ispeklo i tako čuvalo, a mast je čuvala ukus i kvalitet mesa. Pre upotrebe bi morala da se otopi.

Krmenadle, vrat i drugo meso prvo se dobro posoli, a zatim se prži na ulju ili masti. Iskusne domaćice ga čuvaju i po dva dana da odstoji u marinadi.

Tiganj se može poklopiti da bi meso bilo nešto mekanije. Nakon termičke obrade ostavite ga sa strane da se ohladi. Za to vreme stavite mast na ringlu da se otopi, na niskoj vatri, polako. U zavisnosti od veličine tegle isecite meso na komade kako bi stalo u teglu.

U čistu staklenu teglu ređajte meso, a najbolje bi bilo da se ona u rerni prethodno steriliše. Kada se mast dovoljno otopi, ugasite ringlu i ostavite da se ohladi. Potom zalivajte meso do malo ispod vrha tegle - nemojte ni meso stavljati do kraja tegle. Lepo zatvorite i odnesite teglu napolje. Kada se mast stvrdne i kada se sve dobro ohladi, tek onda može da ide u frižider i da stoji od dva do tri meseca - i uvek imate gotovo spreman ručak.

Osim što je ova metoda bila praktična našim bakama i dekama, pečeno meso u masti s vremenom je postalo pravi specijalitet: Istovremeno na ovaj način čuvamo i negujemo tradiciju.

Ovakvi ukusi su posebno bili negovani u Vojvodini.

Video: Da li pravilno odlažete hranu u frižideru? Niste svesni da pogrešno stavljamo namirnice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Erak

    12. oktobar 2022. | 15:46

    Isto se radilo i u vreme Slobe Miloševića, najviše 1999. Tad smo imali zamrzivače, ali nismo imali struje, pa obe kile mesa spremljenog za taj mesec idu u mast.

    Podelite komentar

  • Slava

    12. oktobar 2022. | 15:52

    Francuzi to nikad nisu napustili - to je konfit

    Podelite komentar

  • Jelena Aragonska

    28. decembar 2022. | 17:00

    Neke davne 1982 u julu, krenem sa pokojnom majkom nekoj od kuma (svi su izmedju sebe kumovi), u Liku. Skrenemo sa asfalta, pa seoskim putem nalik na jarugu par kilometara i eto nas. Pod drvetom, u hladovini, sede kumovi jos od jutra i cekaju nas. Rashladile se mi, odahnule, stize rucak, svega ima, i utom stize kuma Boja sa povelikom teglom masti. 'ajde sad da vidite kako moj frizider radi. Misleci na podrum. I podje vaditi predivne komade pecenog mesa. Nikad pre to nisam probala, a ni posle, ali taj miris i ukus pamticu dok sam ziva.

    Podelite komentar